Діарея мандрівника: як не зіпсувати собі подорож

10.08.19

Подорожі та відрядження в екзотичні країни – це завжди цікаво і захопливо. Але часто знайомство з новими локаціями і визначними пам’ятками перериває несподіваний розлад кишківника. Приблизно кожен 4 іноземний турист зіштовхується із діареєю. Наскільки небезпечна діарея мандрівника, що провокує розлад травлення, як його усунути та чи можна попередити – читайте у цій статті.

Діарея мандрівника – специфічний розлад

У людському кишківнику мирно співіснують корисні та шкідливі мікроорганізми, які беруть участь у процесах травлення. Порушення балансу бактеріального складу, коли починає переважати патогенна флора, викликає розлад. Для нього характерні неконтрольовані позиви дефекації рідкої консистенції, тобто діарея, що є типовим симптомом отруєння.

Але існує особливий вид розладу шлунково-кишкового тракту – діарея мандрівників. Вона виникає при різкій зміні постійного місця перебування, переважно в теплих країнах. Наприклад, для європейців країни Азії, Африки, Латинської Америки вважаються незвичною кліматичною зоною і несуть високий ризик виникнення даного типу розладу. Але й поїздки до «безпечних» країн можуть спровокувати діарею, оскільки нерідко вона є наслідком реакції травної системи на незнайому їжу.

До симптомів діареї мандрівника відносяться:

  • рідкі випорожнення (частіше, ніж три рази на день), що тривають кілька діб;
  • болі в животі спастичного характеру;
  • нудота і блювота;
  • накопичення газів у шлунку;
  • головні болі, ломота в тілі.

При тяжкому перебігу захворювання характерне підвищення температури до 38-39 °C, наявність крові в калі, а також виникнення судом, що є ознакою сильного зневоднення. Зазвичай негативна реакція організму проявляється через 4-8 годин, але іноді й на другий тиждень вживання незвичної їжі та неякісної води. Причиною розладу може бути також контакт з місцевими жителями, коли через немиті руки передається кишкова паличка або місцевий вірус. Діарея раптово може розвинутися і на тлі алергічної реакції, перегріву на сонці, під впливом сильного стресу від перельоту або акліматизації.

Діарея мандрівника може викликати зневоднення

Чим загрожує розлад?

В першу чергу, через діарею порушується водно-сольовий баланс і відбувається поступове зневоднення організму. Втрата запасів води несе найбільшу загрозу для маленьких дітей, літніх людей, вагітних жінок, а також людей, що мають захворювання серцево-судинної системи.

На жаль, несвоєчасна зупинка зневоднення може спричинити серйозні ускладнення і навіть мати летальні наслідки, тому при виникненні навіть незначних проблем із випорожненням, слід негайно почати лікування і взяти ситуацію під контроль.

Що можна зробити для усунення діареї?

Діарею мандрівника відносно легкої форми можна усунути самостійно. Для цього потрібно:

  1. Усунути причину діареї – токсини. В процесі розладу організм «самоочищується», але допомога йому не буде зайвою. Застосування ентеросорбентів зменшить всмоктування і прискорить виведення токсинів, а пребіотики дозволять відновити здорову мікрофлору кишківника.
  2. Відновити кількість втраченої рідини і солей. Пити чисту воду необхідно багато і часто. Можна також доповнити регідратаційну терапію прийманням препаратів електролітів, які відшкодують втрату мінеральних солей.
  3. Виключити всі незнайомі, екзотичні страви і продукти, сире м’ясо і рибу, фрукти, спеції, обмежити вживання молочних продуктів, солодощів і глютену. Коли апетит відновиться, корисно з’їсти овочеве пюре або бульйон, рис і сухарики з білого хліба.

У разі важкого перебігу захворювання, слід звернутися до лікаря. Важливо: госпіталізація обов’язкова для маленьких дітей і вагітних!

Ентеросорбент Ентероклін - допомагає виводити токсини при діареї

Як обрати правильний ентеросорбент?

Ентеросорбенти – речовини, які мають хороші адсорбційні властивості. Потрапляючи до кишківника, вони вбирають у себе і виводять з організму шкідливі речовини, отрути і токсини. При виникненні критичної ситуації необхідно якомога швидше прийняти сорбувальний препарат. У чужій країні підійде і активоване вугілля, і будь-який сорбент, знайдений у місцевій аптеці. Однак, знаючи про високий ризик прояву даного захворювання, краще про все подбати заздалегідь і взяти з собою якісний засіб, що має швидку дію. Перевагу варто віддати комбінованим сорбентам.

Комбіновані сорбенти володіють поліфункціональною дією, позбавляючи від необхідності вживання декількох засобів. Одним з таких є Ентероклін – потужний засіб з вираженими сорбційними і детоксикаційними властивостями. Рекомендований цей ентеросорбент для дорослих і дітей від 3 років. До його складу входять:

  • Високодисперсний діоксид кремнію – основна активна речовина, яка ефективно зв’язує і виводить токсини;
  • Пектин – нейтралізує згубну дію токсинів на слизові оболонки шлунку і кишківника;
  • Хітозан – природний аміносахарид, отриманий з панцирів ракоподібних. Підтримує нормальну мікрофлору травної системи, знижує кислотність шлункового соку, відновлює слизову шлунка, усуває дисбактеріоз.
  • Лактулоза – пребіотик, що знижує інтоксикацію, стимулюючи перистальтику кишківника.

Для отримання детальної інформації ознайомтеся з листом-вкладишем до ДД Ентероклін.

Миття рук - гарна профілактика діареї мандрівника

Як попередити діарею мандрівника: корисні поради

Якщо не дотримуватися елементарних правил особистої гігієни, то ймовірність підхопити діарею в екзотичній країні різко зростає до 75%.

  • Найважливіше правило, яке стосується будь-яких поїздок – мити руки якомога частіше і користуватися антисептиком.
  • Пильність і обережність під час дегустації місцевої кухні також доречна. Слід відмовитися від покупки їжі у вуличних торговців, а також не харчуватися в сумнівних закладах.
  • Куплені фрукти і овочі потрібно мити ретельно, бажано перед вживанням очистити їх від шкірки.
  • Пити кип’ячену, а краще воду в пляшках. Відмовитися від льоду в напоях, оскільки немає точної інформації, з якої води він був виготовлений. Бажано не чистити зуби водою з-під крана.
  • Не контактувати з тваринами. Особливо це стосується дітей.

Щоб про поїздку залишилися лише приємні спогади, не забувайте про заходи обережності, безпеку харчування та особисту гігієну. А аптечка для подорожі, яка містить необхідний набір препаратів, повинна стати таким же незамінним супутником, як фотоапарат або банківська карта.