Природні сорбенти і з чим їх їдять

08.07.19

Поняття “токсин” з’явилося ще в 17 сторіччі, але у наш час набуває найбільшого резонансу. На жаль, з розвитком технологій, людство все частіше страждає від техногенних та біогенних шкідників. Але не все так погано. Наш організм здатен сам знешкоджувати та виводити більшу частину токсинів завдяки спеціальним сполукам – сорбентам.

Що таке сорбенти

Сорбенти – це, здебільшого, харчові добавки, які очищають організм від шкідливих речовин. Сорбенти в першу чергу рекомендується використовувати при отруєннях, кишкових інфекціях, кишкових інфекціях, порушеннях функціонування нирок, шкірних захворюваннях і, навіть, для схуднення. Вони зв’язують молекули токсину, після чого без перешкод потрапляють до видільної системи і виводяться з організму. В медицині їх використовують для негайної ліквідації або запобігання симптомів отруєння.

Вам вже цікаво де можна придбати ці сорбенти? Адже зараз літо – сезон ягідних культур, скоро почнуть з’являтися гарбузи та дині. Разом з достатком природних ласощів, саме влітку спостерігається найбільша кількість отруєнь.

Можливо ви будете здивовані, але ви і так їсте сорбенти кожного дня і навіть не помічаєте цього.

Існує ціла низка природних сорбентів. У продуктах рослинного походження сорбентом є клітковина (рослинні волокна). Багато її міститься в житньому хлібі, кашах, вівсяних пластівцях, картоплі, яблуках, винограді. Якщо регулярно приймати в їжу ці продукти, поліпшується моторика кишечника, з організму виводяться токсини, зайвий холестерин, внаслідок чого відбувається зниження ваги і загальне оздоровлення організму. Особливо корисні висівки, які виходять в результаті переробки борошна. Тому щоб приготувати найкращий сніданок, потрібно запарити окропом висівки, додати терте яблуко, родзинки. І добре самопочуття вам забезпечено.

Найбільш поширені природні сорбенти

  • Пектин: міститься у великих кількостях в яблуках, крупах, гарбузах та буряку.
  • Біла глина (використовується у масках на обличчя): нажаль, корисні властивості білої глини недооцінені людиною і дарма. Адже цей мінерал може лікувати, омолоджувати шкіру, очищати організм і навіть загоювати рани.
  • Діоксид кремнію (ще один мінерал): через свої біологічні властивості, здатен виводи з організму важкі метали, а за рахунок дуже дрібної структури починає швидко діяти та виводить найдрібніші частинки токсин, навіть із крові.
  • Хітозан (виробляється з панцирю ракоподібних): має імунорегулюючі властивості та покращує обмін речовин. Однак він майже не використовуються в якості самостійного препарату.
  • Активоване вугілля: натуральний продукт деревного походження. Але активоване вугілля сорбує також і корисні речовини, тому не рекомендується вживати його занадто часто.

Усі сорбенти частіше за все зустрічаються у складі саме комплексних засобів. І не просто так. Справа в тому, що у кожного з них, є певна функція і механізм дії в організмі людини.

Наприклад введення пектину може посилити терапевтичний ефект або знизити негативний вплив лікарських препаратів. При потраплянні в шлунково-кишковий тракт, з пектину утворюються гелі, які вистилають стінки кишечника і шлунку та перешкоджають всмоктуванню токсинів в лімфу та кров, а також здатні усувати гострий вплив ряду речовин на стінках кишечника. При розбуханні, маса пектину вибирає зайву вологу з травного тракту. Просуваючись по кишечнику, молекули пектину, захоплюють токсичні речовини та виводять їх з організму. Також встановлено, що 1 г пектину здатний зв’язати 150-400 мг важких металів.

Хітозан, який має свої унікальні сорбційні властивості, здатен виводити з організму не лише токсини природного походження, а й радіонукліди та вільні радикали, тому має онкопротекторну дію.  Це особливо актуально для жителів промислових регіонів і великих міст, екологічна ситуація в яких залишає бажати кращого. Крім того, хітозан нормалізує роботу шлунково-кишкового тракту. Завдяки особливостям хімічної будови, хітозан здатний адсорбувати різні речовини, які потім разом з ним виводяться з організму. Його можна уявити в ролі своєрідної щітки, яка очищає шлунково-кишковий тракт. Важливо відзначити, що застосування хітозану також сприяє зменшенню маси тіла.

На сьогоднішній день, важливим кроком в медицині, стало поєднання різних сорбентів для підвищення їх загальної ефективності.  Тому, комплекс унікальних властивостей, природних сорбентів хітозану та пектину – частіше за все зустрічається у біологічних добавках.

Окремо потрібно виділити комплексні ентеросорбенти, які мають у своєму складі вищеназвані сполуки. Наприклад, Ентероклін, виробництва компанії “Елемент здоров‘я”. Завдяки унікальному поєднанню пектинів, діоксиду кремнію, хітозану та лактулози він стає більш ефективним ніж вищеназвані речовини окремо.

Коли і як потрібно приймати ентеросорбенти

Симптоми інтоксикації на які слід звернути увагу:

  • Висока температура
  • Головний біль
  • Загальна слабкість
  • Діарея
  • Нудота
  • Прискорене серцебиття

Матусям рекомендується звернути увагу на:

  • Активність малюка
  • Відсутність апетиту
  • Потовиділення
  • Колір шкіри
  • Температуру тіла

При перших ознаках отруєння рекомендується негайно вжити заходи першої допомоги:

  • Промити шлунок (випити багато кип’яченої води кімнатної температури). Але в ніякому разі не чай, сік чи компот
  • Прийняти сорбенти, які допоможуть вивезти отруту з організму
  • При полегшенні, обережно починати прийом їжі для відновлення водно-сольового балансу
  • Якщо не полегшало – викликати лікаря

Основні правила профілактики отруєнням:

  • Привчайте ваших дітей завжди ретельно мити руки
  • Своєчасно змінюйте губки для миття посуду
  • Не заморожувати повторно м’ясо чи рибу
  • Завжди слідкуйте за тим, щоб м’ясні продукти були добре проварені/прожарені
  • Тримайте сміття подалі від ваших дітей та вчасно його викидайте

Візьміть із собою Ентероклін, коли їдете подорожувати з дітлахами чи відпочивати до бабусі. Він подарує впевненість, що токсини обійдуть стороною Вас та Ваших дітлахів. А ще, мийте руки з милом і їжте більше сезонних смаколиків! 🙂

Природно-мінеральний ентеросорбент для активної адсорбції з травного тракту та виведення з організму екзогенних та ендогенних токсичних речовин. Поліпшує функціонування травної системи, нирок, імунної реактивності організму …