Як поліпшити мікрофлору кишечника

19.04.21

Покращення мікрофлори кишечника

Мікробіота – це активна і складна екосистема яка складається з безлічі тисяч мікроорганізмів. У вигляді незримого панчохи, біоплівка покриває всі слизові людського організму і шкіру. Мікрофлора об’єднує близько ста більйонів клітин мікроорганізмів, переважаючи за чисельністю в десять разів клітини самого організму. Найчисельнішою є мікрофлора кишечника, на її частку припадає близько 60% мікроорганізмів, що заселяють організм людини.

Мікробіота кишечника представлена ​​більш ніж 500 видами мікроорганізмів. Загальна маса мікрофлори кишечника становить від 1 до 3 кг. Всі мікроорганізми, які інфікують в нормі кишечник, діляться на 3 групи:

  • основна 90% (лактобактерії, біфідобактерії, бактероїди);
  • супутня 9% (штами кишкової палички, ентерококи);
  • залишкова 1% (стафілококи, гриби, протей).

Як підвищити мікрофлору кишечника після антибіотику

В яких випадках виникає необхідність поліпшити флору кишечника?

При порушенні складу або функції мікрофлори розвивається дисбактеріоз. При даній патології відбувається розмноження шкідливих бактерій і вимирання корисних. Дисбіотичні стани призводять до зміни моторики кишечника і його проникності, крім цього погіршують імунну відповідь, таким чином створюючи умови для розвитку різних прозапальних станів.

Дисбіоз загальноприйнято розглядати, як прояв або ускладнення того чи іншого захворювання, найчастіше з боку шлунково-кишкового тракту. У більшості випадків необхідність поліпшити флору кишечника виникає внаслідок:

  • застосування тривалого часу різних лікарських засобів, особливо після антибіотиків;
  • наявних хронічних захворювань органів шлунково-кишкового тракту;
  • розлади харчової поведінки;
  • порушення метаболічних процесів, ендокринні захворювання;

Також до факторів, які підвищують ймовірність розвитку дисбіозу кишечника відносять досить часті стреси і несприятливу екологічну обстановку, які діють на жителів великих міст.

Ознаки того, що потрібно підвищити мікрофлору кишечника

Симптоми дисбактеріозу в більшості випадків безпосередньо пов’язані зі станом, яке викликало порушення мікробіоти кишечника.

  1. Проблеми зі стільцем (може чергуватися діарея і запор);
  2. Підвищене газоутворення, метеоризм;
  3. Неприємний присмак у роті, печія, відрижка;
  4. Бурчання в кишечнику, розпираючий біль в животі;
  5. Несподівана поява алергії на продукти харчування, яка може проявлятися шкірною сверблячкою і висипом.

Всі ці ознаки сигналізують про те, що потрібно задумати про те, як підвищити мікрофлору кишечника.

Порушення в роботі шлунково-кишкового тракту можуть призвести не тільки до дискомфорту в кишечнику, але і іншим невидимим наслідків. В результаті дисбіозу йде зниження імунітету, приводить до почастішання простудних захворювань. При цьому людина, вважає винуватцями холодну погоду, і оточуючих людей, які його заражають. На практиці, буває досить позбутися від дисбактеріозу.

Також дисбіоз може сприяти розвитку в організмі герпесу і грибкових захворювань, привести до розвитку різних захворювань від стоматологічних до серцево-судинних.

Суттєве значення для профілактики дисбіозу кишечника має раціональне харчування і збалансований склад їжі.
Як покращити флору кишечника в домашніх умовах

Чим поліпшити мікрофлору кишечника в домашніх умовах?

Нижче, ми розповімо, чим поліпшити мікрофлору кишечника і наведемо приклад продуктів харчування, які благотворно впливають на її відновлення.

  1. КЕФІР. Для поліпшення бактеріальної флори кишечника, одним з найкращих продуктів є кефір – це тип ферментованого молока, який можна купити або приготувати в домашніх умовах. Оптимальний час для вживання – це ранок, натщесерце. Кефір також є відмінним перекусом. Даний продукт незамінний для тих, у кого проблеми з непереносимістю лактози.
  2. КВАШЕНА КАПУСТА. Також відноситься до групи ферментованих продуктів, і є ідеальним джерелом прибутків, що допомагає поліпшити мікрофлору кишечника. Традиційний рецепт засолювання капусти з сіллю, прекрасно підходить до м’яса і риби, плюс до всього допомагає травній системі.Варто звернути увагу, на те, що є деякі види квашеної капусти, що продаються в магазині, що не піддаються бродінню, а закашіваются в оцті, солі, цукрі з додаванням добавок. Тому така капуста не буде мати тієї користі, яка необхідна. В даному випадку, краще квасити капусту самостійно.
  3. МОРСЬКА ВОДА. Даний продукт стає все більш популярною добавкою через своїх лікувальних властивостей. На відміну від очищеної солі, що містить тільки хлорид натрію (NaCl), морська вода містить в своєму складі 118 мінералів, які необхідні організму.Ці корисні речовини всмоктуються в кишечнику. Вони регулюють кислотність травної системи і всього організму, покращують роботу кишечника.При запорах рекомендується пити морську воду, змішану навпіл з прісною водою. Можна використовувати замість солі для різних рецептів.Для збереження лікувальних властивостей, використовують у сирому вигляді.
  4. ДОБАВКИ. Щоб відновити або поліпшити мікрофлору кишечника після антибіотиків, рекомендується вживати добавки, які поповнюють бактеріальну флору. Необхідно пам’ятати, що прийом даних добавок проводитися як мінімум за годину до їди. Існує кілька видів добавок для нормалізації мікрофлори кишечника. Звертати увагу потрібно на ті, які в своєму складі містять якомога більше штамів.