Як підвищити імунітет

26.10.21

Підвищення імунітету проти вірусів

Імунітет — захисна система організму, що дозволяє йому зберігати свою сталість, робить його стійким до чужорідних об’єктів: вірусів, грибів, бактерій, найпростіших, а також охороняє від впливу деяких негативних чинників.

Коли імунна система припиняє працювати належним чином, то говорять про зниження імунітету або імунодефіцит. У цьому випадку варто ознайомитися з питанням докладніше та задуматися про те, як підвищити імунітет.

Розрізняють вроджений і набутий імунодефіцит.

Вроджений імунодефіцит — це аномальне явище, що розвивається через генетичні фактори. Воно зустрічається рідко та насилу піддається корекції.

Більш поширений набутий імунодефіцит, що ускладнює перебіг будь-якого запального процесу.

Наслідки зниження імунітету у дорослої людини

Причини зниження імунітету у дорослої людини

Необхідність підвищити імунітет у дорослої людини може виникнути з ряду причин, які можна розділити на дві групи.

І група. Спосіб життя

  • Раціон з високим вмістом жирів і простих вуглеводів, а також дефіцитом харчових волокон, клітковини, вітамінів, амінокислот і мікроелементів.
  • Порушення питного режиму: обмежене вживання води.
  • Шкідливі звички: надмірне вживання спиртних напоїв і сигарет.
  • Гіподинамія. Недостатня фізична активність.
  • Хронічна стресова напруга: постійний нервовий стан, невміння розслаблятися.
  • Синдром хронічної втоми: млявість і відсутність енергії, дефіцит сну, короткий або неповноцінний відпочинок.
  • Проживання в зонах з високим радіаційним рівнем, а також у місцевостях з несприятливими екологічними умовами.

II група. Різні захворювання, що вимагають інтенсивної терапії та тривалого відновного періоду.

  • Захворювання з боку кровоносної системи.
  • Тяжкі форми захворювання печінки.
  • Онкологія.
  • Значні травми та серйозні оперативні втручання.
  • Захворювання, пов’язані з порушенням обміну речовин.
  • Збої в роботі шлунково-кишкового тракту та порушення його мікрофлори.
  • Неконтрольоване приймання антибактеріальних, імуномодулювальних і гормональних лікарських засобів.

Коли потрібно підвищувати імунітет проти вірусів?

Наш організм часто сам сигналізує про те, що необхідно підвищити імунітет проти вірусів. Основними ознаками зниження імунітету є:

  1. Часті ГРВ та бактеріальні інфекції;
  2. Затяжні та важкі пневмонії;
  3. Гнійничкові ураження шкірних покривів;
  4. Збільшені периферичні лімфатичні судини;
  5. Грибкові ураження нігтів, шкіри, слизових;
  6. Рецидивувальні захворювання ЛОР-органів, сечостатевої системи;
  7. рани, що погано загоюються.

Підвищуємо імунітет без ліків у домашніх умовах

Як підвищити імунітет без ліків?

Підтримати та підвищити імунітет без ліків можна за допомогою деяких харчових продуктів, що містять потужні підсилювачі імунної системи. Ось деякі з них:

  1. Цитрусові. Багаті на вітамін С, що збільшує вироблення червоних кров’яних тілець і бореться з інфекціями. Оскільки наш організм не виробляє цей вітамін, необхідно щодня поповнювати його запас для підтримання здоров’я.
  2. Червоний перець. Цей продукт містить у 2 рази більше вітаміну С, ніж цитрусові. Крім цього, він багатий на β-каротин, що допомагає зберегти здоров’я очей і шкіри.
  3. Cпаржева капуста. Містить безліч вітамінів і мінералів. У ній багато вітаміну А, С та Е, а також інших антиоксидантів і клітковини. Броколі краще вживати в сирому вигляді або після мінімального оброблення.
  4. Імбир. Зміцнює імунітет, знищує грибки, віруси та патогенні мікроорганізми. Крім того, застосування імбиру сприяє зниженню рівня холестерину та глюкози в крові. У кореневищі імбиру міститься багато корисних вітамінів (С, В1, В2), мінералів (Na, K, Zn) і незамінних амінокислот.
  5. Часник. Ця культура зустрічається практично у всіх кухнях світу. Це не тільки їжа, але ще й здоров’я. Часник допомагає знизити артеріальний тиск і зміцнити імунітет. Імуномодулювальні властивості часнику пов’язані з високою концентрацією аліцину — природного антибіотика, надійного захисника від вірусів.
  6. Шпинат. Ця трав’яниста рослина містить велику кількість вітаміну С, антиоксидантів і β-каротину, здатних підвищити захисні властивості організму в боротьбі з інфекціями. Для збереження поживних речовин шпинат, як і спаржеву капусту, бажано піддавати легкому кулінарному обробленню.
  7. Мигдаль. Іспанці не уявляють свого раціону без мигдалю. Ядра насіння багаті на клітковину, калій, вітамін Е, В2, ніацин. Якраз вітамін Е — ключик до здорової імунної системи. Це вітамін-антиоксидант. У разі нестачі вітаміну Е спостерігається зниження багатьох параметрів імунної системи та підвищення сприйнятливості до інфекцій. 46 ядер мигдальних горіхів здатні забезпечити практично 100% необхідної добової кількості цього вітаміну.
  8. Ківі. Фахівці запевняють, що ківі на «відмінно» порається зі зміцненням імунного захисту. Ківі містить у 2 рази більше вітаміну С, ніж лимон або апельсин. А такі корисні речовини, як фолат, калій і вітамін К підтримують нормальну роботу організму.
  9. Курячий бульйон. Цей продукт є не просто їжею для гарного самопочуття. Він допомагає зменшити симптоми застуди та захистити від хвороб. Річ у тім, що м’ясо домашньої курки багате на вітамін В6. Приблизно в 100 грамах міститься до 50% від рекомендованої добової дози цього вітаміну. Чому це так важливо? Вітамін В6 життєво необхідний для утворення нових здорових еритроцитів — значущих компонентів у регуляції та реалізації імунних реакцій організму.
  10. Зелений чай — відмінний антиоксидант, що поліпшує імунну функцію. Один з компонентів чаю (EGCG) сприяє народженню нових імунних клітин. Причому під впливом EGCG розмножуються та набирають сили найцінніші регуляторні Т-клітини.

Важливу роль відіграє збалансоване харчування. Для підвищення імунітету вживати лише один з перерахованих вище продуктів недостатньо, навіть якщо вводити його в раціон регулярно. Потрібно звертати увагу на розмір порції та необхідне добове споживання, щоб не було надлишку одного вітаміну та дефіциту іншого.

Способи підвищити імунітет у домашніх умовах

Зміцнити захисні сили організму та підвищити імунітет у домашніх умовах можна, якщо виконувати наступні пункти:

  1. Загартовування організму з дотриманням усіх правил. Зниження температури варто здійснювати поступово з розширенням зон загартовування. Як і в усьому — потрібна регулярність.
  2. Фізична активність. Більшість людей думає, що надмірні навантаження зміцнюють організм — і вони помиляються. Науково доведено, що помірна фізична активність є ідеальною для імунної системи. Великі навантаження, навпаки, здатні знизити захисні функції організму.
  3. Здоровий сон. Сон впливає на роботу всього організму. Втомленій людині, що не виспалася, легко захворіти. Здоровий сон — найкращі ліки проти втоми. Він підвищить захисні сили та нормалізує емоційний стан. Норма сну для дорослих становить 7–8 годин.
  4. Уникнення стресів. Хронічний стрес виснажує життєві ресурси, й імунна система припиняє працювати звичним чином. Якщо повсякденна життєдіяльність пов’язана зі стресами, необхідно знаходити можливість відновлювати сили.
  5. Виключення шкідливих звичок. Куріння, вживання спиртних напоїв, переїдання — звички, що найчастіше призводять до негативних наслідків. Утім, є також інші моменти в поведінці, що впливають на організм негативно. До них належать: ігнорування розпорядку дня, недостатнє споживання води протягом доби, безконтрольне вживання медикаментів.
  6. Позитивний настрій. Потрібно знаходити маленькі радості в кожному дні. Купувати речі, що приносять задоволення, оточувати себе позитивними людьми, більше рухатися, здійснювати подорожі (навіть у сусіднє місто) — все це цілюще позначається на настрої та здоров’ї.


Не варто нехтувати також перевіреними роками народними засобами, що здійснюють цілющий вплив на імунітет. Перед використанням засобів народної медицини потрібно обов’язково проконсультуватися з лікарем.

1 рецепт. Листя волоського горіха залити гарячою водою (0,5 л) і настояти в термосі 10 годин. Приймати 80 мл відвару щодня.

2 рецепт. Сухі плоди шипшини залити гарячою водою (1 л), додати цукор (80 г) і кип’ятити 10 хвилин. Дати настоятися 4 години. Процідити та пити щодня.

3 рецепт. 3 зубчики часнику та 1 лимон подрібнити в блендері, додати 100 г меду. Приймати суміш по 1 столовій ложці вранці (натщесерце) та ввечері (перед сном). Замість часнику можна взяти корінь імбиру або сік алое.

На жаль, у жителів мегаполісів не завжди є можливість харчуватися якісними та свіжими овочами, до того ж екологічний стан міст не завжди є задовільним. У цьому випадку можна вдатися до допомоги БАДів для підвищення імунітету (після консультації з фахівцями).

Підбиваючи підсумки, можна сказати, що зміцнити імунітет цілком можливо. Головне — вести правильний спосіб життя та зустрічати кожен день у хорошому настрої.