Білий сорбент або високодисперсний діоксид кремнію

22.07.19

Сорбенти – це універсальні харчові добавки, які набули широкого вжитку за рахунок широкого поля дії. Їх використовують при харчових отруєннях, алкогольній, хімічній інтоксикації, гострих кишкових захворюваннях, гострій діареї, яка виникла з різних причин. В якості допоміжної терапії сорбенти вживають при алергії, вірусних гепатитах, дерматитах. В якості профілактики його можна вживати як антиоксидант, при активному схудненні.

Сорбентами називають речовини, які можуть твердими чи рідкими (рідиною), які мають здатність вбирати в себе речовини у будь-якій формі. У медицині сорбенти використовують для всмоктування і виведення з організму токсинів.

Види сучасних сорбентів

Сорбенти класифікують в різні групи залежно від механізму їх дії і особливості походження. Найчастіше виділяють 4 основні типи:

  • Іонообмінні. Це – смоли, що можуть бути, як природніми, так і синтетичними. Вони зв’язують між собою іони токсинів, внаслідок чого виникають безпечні сполуки.
  • Вуглецеві. Є найбільш розповсюдженим видом. Їх створюють на основі гранульованого чи активованого вугілля. Це і відоме всім з дитинства активоване вугілля.
  • Полімерні сорбенти (на основі глини) – які можуть адсорбувати в 50 разів більше токсинів, ніж старе добре активоване вугілля, бо мають більшу, так звану «сорбційну площу»
  • Кремнієві, в тому числі останнє покоління кремнієвих сорбентів -високодисперсний діоксид кремнію, який є найбільш ефективним і при цьому безпечним. Його можна використовувати й при харчовому отруєнню у дітей.

Досить активно використовуються також сорбенти природнього походження, до яких належать пектин, целлюлоза, клітковина,  хітозан. Вони мають здатність адсорбувати, в основному важкі метали і радіонукліди, при цьому сорбційна активність того ж діоксиду кремнію поширена на більше класів токсичних речовин.

Високодисперсний діоксид кремнію

Високодисперсний діоксид кремнію або білий сорбент –  це серія ентеросорбентів останнього, четвертого покоління, активно діючим компонентом яких є, відповідно, діоксид кремнію. За рахунок своєї високої дисперсності, він забезпечує максимально велику сорбційну поверхню, а отже – більшу швидкість і ефективність дії.

Деякі сучасні сорбенти на основі діоксиду кремнію мають унікальний склад, зокрема, містять пребіотики, такі як  лактулоза і природні сорбенти пектин, хітозан, що дозволяє їм діяти максимально швидко і ефективно та скорочує час виведення токсин.

Білий сорбент – це загальна назва препаратів із діоксиду кремнію, які з’явились на противагу, менш ефективному, активованому вугіллю. Випускатись вони можуть під різними торговими марками.

Чим білий сорбент відрізняється від чорного вугілля?

В першу чергу – своїм хімічним складом. Сорбційні властивості діоксиду кремнію суттєво вищі. Тому його потрібно менше: наприклад, при отруєнні добова доза чорного вугілля – 20 – 30 г (80-100 пігулок), а білого сорбенту – 8 – 12 г (2 – 3 саше)

Особлива структура діоксиду кремнію фактично не впливає на сорбцію вітамінів і мінералів – йому характерна низька здатність до сорбції низькомолекулярних сполук. Тому «потрібні» речовини із організму не виводять, що є ще одною його перевагою.

Варто відзначити, що він є абсолютно безпечним.

Як приймати сорбент

У кожного сорбенту – свій спосіб вживання. Наприклад, білий сорбент «Ентероклін» має великий об’єм діючої речовини, є абсолютно безпечним і підходить дітям. Достатньо лише однієї упаковки (порошок розфасований у саше) для лікування харчового отруєння. Це біодобавка нового покоління, що містить в одному саше 3,7 г. діоксиду кремнію – більше, ніж у аналогів, тому вона «найпотужніша».

Проте перед вживанням ентеросорбента обов’язково потрібно прочитати листок-вкладення до засобу – спеціальну інструкцію, з якої ви дізнаєтесь додаткову інформацію.

Хибним є уявлення про те, що більш ефективний ентеросорбент на основі  діоксиду кремнію є набагато дорожчими, ніж старе добре чорне активоване вугілля. Наприклад, «Ентероклін» в аптеках коштує всього 12 грн. за саше 4 г, при цьому за площею активної сорбційної поверхні більш ніж у 200 разів перевищує активоване вугілля, тому за 12 грн можна отримати результат у 200 разів кращий, ніж при застосуванні активованого вугілля.