Як знизити тиск без таблеток

19.04.21

Як знизити тиск без ліків
Гіпертонія або в побуті підвищений тиск давно закріпило за собою назву похмуро-поетичного образу «хвороба століття». До недавнього часу підвищенням норми були показники 140/90 мм.рт.ст., але останні дослідження Американської кардіологічної асоціації (American Heart Association) стали відкриттям для багатьох, хто страждає гіпертонією. Сьогодні ці показники дорівнюють 130/80 мм.рт.ст. Гіпертонія може стати причиною серйозних захворювань, як інсульт, інфаркт, хронічна серцева недостатність, ішемічна хвороба серця. Опинитися в групі ризику можна в будь-якому віці. Якщо раніше захворювання зустрічалося у людей у віці 60+, то на сьогоднішній день хвороба «омолодилася», і гіпертонією страждають молоді люди у віці 25-30 років.

У молодому віці підвищення цифр артеріального тиску можливо на тлі захворювань залоз внутрішньої секреції, легенів і нирок, а також у період виношування дитини. Ризик гіпертонії підвищується, якщо найближчі родичі або людина страждає на цукровий діабет. Тривалі нервово-психічні перенапруження, стреси і брак сну також можуть привести до розвитку гіпертонії. Зайве солона і жирна їжа, куріння і зловживання алкоголем підвищують тиск. У людей з надмірною вагою і малорухливим способом життя часто діагностують гіпертонію.

Гіпертонію часто називають «тихим вбивцею», оскільки симптоми настільки поширені, що більшість людей вважають їх банальною втомою і перенапруженням, тому не приділяють потрібної уваги. Однак, при систематичних повторах одних і тих же симптомів необхідно відвідати фахівця.

Чому потрібно знижувати підвищений тиск

Симптоми високого тиску

Основними симптомами підвищеного артеріального тиску є:

  • Млявий стан і запаморочення. Якщо частенько мучать різкі головні болі, які не можна купірувати анальгетиками – це «дзвіночок» про порушення в роботі системи кровообігу.
  • Прискорене серцебиття, навіть в стані спокою.
  • Шум у вухах.
  • Миготіння «мушок» перед очима.
  • Почуття задишки, поколювання в області серця.
  • Набряки на нижніх кінцівках і обличчі.
  • Почервоніння обличчя, нудота, блювота.

Як знизити тиск в домашніх умовах?

Є кілька способів, щоб знизити тиск в домашніх умовах. Варто зазначити, що застосування нижчеописаних способів можливо при одноразових скачках тиску, таких як стрес. Використання народних засобів від гіпертонії носять тимчасовий характер. При регулярних перепадах тиску, слід звернутися до лікаря.

  1. ХОЛОДНА ВОДА. Умити обличчя або потримати долоні під струменем холодної води протягом 1-2 хвилин. При можливості, на 1 хвилину опустити в таз з холодною водою ступні. Також можна прикласти до голови холодний компрес на 5-10 хвилин.
  2. ДИХАЛЬНА ГІМНАСТИКА. При різкому підвищенні тиску постаратися розслабитися і зробити глибокий вдих, а при видиху затримати подих на кілька секунд. Вправу повторити протягом 2-3 хвилин.
  3. Валеріана АБО М’ЯТНИЙ ЧАЙ. Якщо тиск підвищився в результаті стресу, можна прийняти пару таблеток валеріани або м’ятний чай. Дія буде помітно вже через півгодини, а показники тиску опустяться на 15-20 поділів.
  4. ЗЕЛЕНИЙ ЧАЙ. Якщо відсутня м’ята, можна заварити зелений чай. Він розширює судини, і тим самим знижує тиск.
  5. ГАРЯЧА ВАННОЧКА ДЛЯ РУК. Розвести воду до 450 С і опустити в неї руки на 10 хвилин. Щоб уникнути нудоти, додавати морську сіль і ефірні масла не рекомендується.
  6. ПРИЙОМ ВОДИ. При безперервних головних болях – пити більше води. Вода розріджує кров і знижує тиск.
  7. МАСАЖ ГОЛОВИ І ШИЇ. Акуратними масажними рухами помасажувати зону переходу шиї в голову. Крім того, розслаблюючу дію робить масаж голови та шиї. Також натиснення на віскі, натискання на внутрішні куточки очей, потягування мочок вух вниз сприяє нормалізації стану.
  8. ЗАНЯТТЯ СПОРТОМ. Намагатися щодня робити зарядку. Комплекс різноманітних програм можна підшукати в Інтернеті. Тим, хто страждає підвищеним тиск підійдуть вправи на розтяжку і гнучкість.
  9. МИСТЕЦТВО ЙОГИ І МЕДИТАЦІЯ. Вправи і асани підходять для тих, хто має проблеми з артеріальним тиском. Медитація і дихальні практики допомагають здійснювати контроль тиску.

Чим знижується тиск в домашніх умовах

Чим знизити високий тиск без таблеток?

Деякі звикли лікуватися травами. Рослинні засоби для зниження тиску – це, як правило рослини з широким діапазоном дії. Дуже часто побутує думка, що трави здатні допомогти тільки тоді, коли в них віриш. Це не вірно. Регуляція біохімічного складу організму за рахунок прийняття БАВ, мікроелементів сприяє до відшкодування багатьох патологічних процесів в ньому. А лікарські рослини – скарбниця БАВ і мікроелементів.

Наприклад, імбир. Приготувати водний настій: 1 чайна ложечка подрібненого імбиру заливається склянкою окропу і настоюється 2 години. Приймати протягом дня в 2-3 прийоми до їди. Це простий засіб запатентовано, як спосіб зниження підвищеного тиску.

Калина. Її плоди, регулярно приймаються по 2-3 столові ложки в день (морс або сік), сприяють зниженню підвищених цифр тиску.

Глід також знижує тиск, покращує роботу серцевого м’яза, знижує рівень холестерину. Ще нормалізують показники артеріального тиску гарячий водний настій з ягід чорноплідної і звичайної горобини і квіток ірги.

Найчастіше для зниження тиску використовують полікомпонентні збори з лікарських рослин. Один з них: пустирник, горлянка, плоди глоду, кріп, м’ята. Змішати всі компоненти – 1: 2: 1: 1: 1; з цього збору беруть 1 столову ложку і заварюють 200 мл окропу, приймають за 20 хвилин до їди.

Варто зазначити що перед прийомом лікарських трав, обов’язково потрібна консультація лікаря, щоб не завдати шкоди іншим органам.

Також одним з методів контролю тиску є прийом БАДів нормалізують тиск

Ефективна профілактика – кращий метод зниження тиску без ліків

Профілактика підвищеного тиску зводитися до наступних заходів:

  • Підтримувати нормальну вагу. Це допомагає знизити ризик розвитку гіпертонії на 15%.
  • Збільшити фізичне навантаження. Мінімум півгодини в день приділяти ходьбі, бігу, зарядці. Займатися так, щоб дихання і серцебиття почастішали.
  • Скоротити споживання солі до 5 г на добу. Вона сприяє затримці води в організмі, в результаті цього тиск підвищується.
  • Відмовитися від продуктів, у складі яких трансжири, прихований цукор. Консерви і напівфабрикати замінити на рибу і морепродукти.
  • Скоротити кількість жирної і смаженої їжі;
  • Відмовитися від сигарет;
  • Додати в раціон більше свіжих овочів і фруктів;
  • Чи не зловживати алкогольними напоями. Досить 50-100 мл червоного вина в день;
  • Вести контроль тиску. Зниження верхніх цифр тиску на 2 мм.рт.ст. зменшує ймовірність виникнення інсульту на 10%, а ішемічної хвороби серця – на 7%.

Сподіваємося, що вищевказані поради допоможуть зрозуміти, як можна знизити тиск в домашніх умовах. Нагадуємо, що дані поради служать лиш