Ягоди з колоритом: чому варто мити і домашні

07.08.19

Всім нам хочеться сезонних ягід. Тим більше, що вони ростуть «під боком». Ось тут в сусідньому селі чи на фермі неподалік по всій Україні. Чи й не неподалік, а у Вашому саду, ну може на дачі, максимум.

Що говорити про жителів міста, яким недоступні еко-продукти з власного садка. Звісно, вони можуть придбати все, що завгодно у бабці-комерсанта, яка тільки но зранку назбирала вітамінів і бігом на електричку. В неї точно все натурально і чисто, методи вирощування ще з дідів-прадідів (тобто без пестицидів)  та й саме українське село (за 2 км від міста) – це унікальна “еко-зона з нульовим рівнем забруднення”.

Бабуся ж не еколог, а Ви?

Навряд продавець на стихійному ринку чи в палатці біля будинку якось вимірювала екологічну ситуацію в районі. А Ви міряєте, знаєте, досліджуєте? Ягоди зріють довго і за цей  час поглинають із середовища не тільки корисне. Ви напевне бачили покриті плямами чи брудом яблука, наприклад.

Якщо Ви живете в промислових районах, то знаєте, що викиди поширюються на величезні відстані і, на жаль, ці викиди в нашій країні мало контролюються. Труби викидають відпрацьовані гази та речовини високо, щоб вони максимально розносились вітром подальше, але за сприятливих (чи то несприятливих для нас) погодних умов відходи випадають на відкриті ділянки ближніх сільськогосподарських ділянок.

Транспортні викиди також нікуди не діваються і можуть поширюватись на далекі відстані, а що вже говорити про те місце де Ви придбали смаколики в місті. В межах міста зазвичай надто мало дерев, щоб перешкоджати чи поглинати всі транспортні викиди

Ягоди треба мити

І мити треба ретельно. Навіть ті, домашні, які виросли без пестицидів. Там можуть бути глисти або грибкові інфекції. Ягоди ж не лише зривають, а й збирають, свійських тварин в садку чи на подвір’ї ніхто не забороняв, а хвороботворні організми здатні самостійно поширюватись на далекі відстані. Бабцю-комерсанта ніхто не перевіряв, як і продукти, які вона вправно рекламує, тому варто бути обережним.

Перед миттям ягоди варто перебрати, відділивши гнилі та сумнівно пошкоджені різними хворобами, в тому числі грибковими. Малину, наприклад рекомендують на 2 хв заливати соляним розчином, щоб з ягід вилізли личинки і після цього рясно промити водою. Полуницю, чорницю, брусницю можна під проточною водою або невеликими порціями в миску з водою, змінюючи воду і зливаючи брудну.

Не варто мити ягоди надто довго, оскільки вони втягнуть багато води. Помиті ягоди та фрукти варто відразу добре висушити, бо вологі вони дуже швидко псуються. Слід якомога швидше їх з’їсти або приготувати (морозити, сушити, варити варення).

Про корисні варіанти зберігання ягід читайте у статті “Досить консервувати. Заморожуйте!” і діліться публікацією на ваших сторінках в соціальних мережах.