Досить консервувати. Заморожуйте!

02.08.19

Правильно кажуть, що насолоджуватись сезонними фруктами потрібно тут і зараз. А вправні господині знають, що взимку джемів не накупуєшся: своє домашнє варення, заготовлене ще з літа – смакота і користь для всієї родин. А чи справді у варенні зберігається те що треба? Вітаміни, мінерали, клітковина чи лише цукор? А скільки літніх вечорів потрібно провести біля плити та і цукор не дуже то й дешевий в об’ємах заготівлі варення.

Варення чи не варення, ось у чому питання

  • Цукор, цукор і ще раз цукор. Навіть, якщо рецепт варення передбачає відносно мало цукру, порахуйте сюди цукор, який міститься в ягодах і отримаєте половину добової норми у 2 ложках.
  • Якщо дивитись на альтернативи, то може виникнути питання до вартості обладнання для приготування не варення. Морозильні камери, сушарки і тд. Але і тут також варто порахувати вартість цукру, кришок та банок, а ще ваш дорогоцінний час.
  • Щоб якнайкраще зберегти смак фруктів і ягід та попередити руйнацію вітамінів, рекомендують прогріти до 60-90 градусів, буквально на 1 хвилину. Якщо ж прогрівати не варіант, то варто швидко заморозити, розклавши ягоди на деко (не вище -10). Заморожування збереже майже ¾ біоактивних сполук. Потім можна компактно зберігати в морозильній камері у харчових контейнерах, пакетах, склі.
  • Сушать не тільки яблука чи груші, але й такі ягоди, як малина, чорниця, вишні (без кісточки). Краще і швидше користуватись сушарками. Якщо практикуєте сушити на сонечку, то обов’язково треба захищати ягоди від мух. Зберігати в скляній тарі або мішечках з натуральної тканини і в місцях з циркуляцією повітря і без шкідників.
  • Пастила концентрує в собі поживні речовини і може зберігатись до пів року в папері. Цей десерт багатий на пектин, що позитивно впливає на роботу шлунково-кишкового тракту і є природнім сорбентом, створює оптимальні умови для розвитку популяції корисних для організму бактерій у кишечнику.

😇 Не довго, зручно і корисно. А ще й можна поєднувати різні ягоди і навіть додавати спеції. Сухі фрукти чи пастила стануть чудовою альтернативою батончикам і прекрасно підійдуть до каші на сніданок. Заморожені фрукти стануть натуральним доповненням до молочного коктейлю, йогурту, смузі.

Більше цікавих статей про здорове харчування можна знайти в нашому блозі та на офіційній сторінці Елемент здоров’я у Фейсбук. Перехід на соціальні мережі компанії шукайте вгорі на зеленій панелі з контактами і не забудьте підписуватись, щоб не пропустити оновлення.