Як побороти прояви зимової депресії, суму та хандри

24.12.19

На початку 80-х років психологи виявили зв’язок між апатією та зміною пори року. З того часу велика кількість дослідників знайшли підтвердження сезонним підвищенням емоційних порушень у мільйонів людей. Прояви зимової депресії можуть бути різноманітними, тому важливо вміти їх ідентифікувати та розуміти, як позбутись.

Як проявляється зимова депресія

Як же проявляється зимова депресія

Постійна втома, сонливість, падіння сил, зменшення самооцінки та настрою, роздратування, тяга до солодкого, і як результат – переїдання і набір надмірної ваги. У той же час, в даний періоді значно складніше вдається сконцентруватись на роботі, погіршується пам’ять. Знайомо?

Основною причиною такого стану вважають недолік сонячного світла в зимовий період, тому до нудьги більше схильні жителі північних регіонів, ніж жителі півдня (майже в 10 разів). У представниць прекрасної статі зимова депресія зустрічається вчетверо частіше, ніж у чоловіків. Брак сонячного світла несприятливо відбивається на роботі гіпоталамуса, що відповідає за настрій, сон, апетит. Відбувається порушення балансу «гормонів щастя», знижується рівень дофаміну і серотоніну.

Сезонний емоційний розлад діє на людей по-різному. Деяким все здається сірим і нудним, а деякі відчувають тільки окремі легкі прояви зимової депресії.

Сучасний ритм життя вимагає від нас бути зібраними і активними в будь-який час року, а зимова депресія часом приносить складності для багатьох людей.

Як усунути прояви зимової депресії

Як усунути прояви зимової депресії, туги і нудьги або полегшити їх перебіг?

1. Боротися з недугою, як чоловікам, так і жінкам можна за допомогою світлотерапії, заснованої на заміщення сонячного світла інтенсивним яскравим освітленням. З цією метою застосовують лампи повного спектра, які використовують щодня до 90 хвилин. Також можна використовувати фітолампи, які імітують випромінювання Сонця, вони позитивно впливають на настрій, позбавляючи від негативних думок.

Зараз набирає популярності «зимівля» в теплих азійських країнах, так як вони більш бюджетні для проживання. Якщо ви маєте в своєму розпорядженні таку можливістю, скористайтеся цим.

2. Фізична активність (йога, розтяжка, біг, піші прогулянки) необхідна і дуже корисна в зимовий час. Рухи і вправи сприяють виробленню серотоніну, який позитивно впливає на наш настрій. Зимові види спорту (лижі, ковзани, сноуборд і т.д.) добре заряджають енергією, надають сили і значно знижують вплив нудьги.

3. Комфортний емоційний стан важливий для боротьби з нудьгою. Слід оточити себе яскравими речами і предметами. Бажано уникати похмурих тонів в гардеробі. Зустрічі з друзями, нові знайомства, відвідування цікавих заходів допоможуть «не помічати» похмурий неприємний період, акцентуватися на позитивному, світлому, витісняючи тьмяне і нудне.

4. У раціон харчування необхідно включити продукти, які позитивно впливають на емоційний фон людини в зимовий період. Рекомендується вживати побільше різнокольорових овочів і фруктів. Помічено, що люди, які їдять їжу містить велику кількість вітаміну групи В, менш схильні до депресії. До таких продуктів відносяться: банани, авокадо, горох, капуста, помідори, сікла, гречка, шпинат.

5. Допомогти позбутися проявів зимової депресії покликаний Депремед – джерело вітаміну В6 і амінокислоти L-тирозин, який в організмі трансформується в дофамін. Ця дієтична добавка викликає почуття задоволення і підвищує рівень емоційного комфорту.

Упаковка Депремед 30 капсул по 400 мг.

Депремед має антидепресивну, антиоксидантну, загальнозміцнюючу дію. Більш детальна інформація про дієтичну добавку на сторінці: https://healthelement.com.ua/catalog/neurology/depremed. І нехай зимова депресія покине вас.