10 ознак метеочутливості та як її можна зменшити

25.10.19

Хтось може подумати, що залежність самопочуття від погодних умов – це доля сучасної людини і виною всьому погана екологія чи часті стреси. Насправді причини криються в іншому. Скажемо більше, ще в далекі античні часи люди помітили, що зміна погоди позначається на їх самопочутті і метеочутливість слід дослідити.

Метеочутливість

Про метеозалежність у своїх працях згадував Гіппократ приблизно 400 років до нашої ери. Стародавні германці помітили, що у сиру холодну погоду частішали болі в суглобах і такий стан вони називали «погодна хвороба». А тібетські лікарі вважали, що будь-який недуг в тій чи іншій мірі пов’язаний з метеоумовами. Пізніше, дослідники припускали, що на самопочуття людини може впливати навіть напрям вітру, а постійні чергування теплого і холодного атмосферних фронтів називали головною причиною нездужання.

Чому люди по різному реагують на зміни погоди?

Чому люди по різному реагують на зміни погоди?

Наш організм влаштований таким чином, що здатний резонувати на будь-які зміни погоди. Будь-які зміни погодних умов не залишаються непоміченими нашими тілами. Причиною такого взаємозв’язку виступають наші нервові рецептори, які наче антени вловлюють зміни. Внаслідок чого, весь організм підлаштовується під певні сигнали нервових клітин, та органи і системи тимчасово переходять на роботу в «підвищеній бойовій готовності» (стресу). Результат таких подій спрогнозувати нескладно. У одних людей реагує кардіосистема, в інших – нервова, а треті відчувають збій у травленні.

Виникає питання: чому одні реагують на зміну погоди болісно, а інші навіть не помічають примхи природи. Все залежить від здатності організму до адаптації і прилаштовуванні під природні явища.

Якщо на тлі зміни погоди змінюється загальний стан організму, це вказує на наявність у людини метеопатії. А під метеочутливістю або метеозалежністю передбачають підвищену чутливість людини до зміни погодних умов. Приблизно до 40% населення планети страждають від метеочутливості. Більша частина – це люди у віці.

Симптоми метеочутливості

Метеозалежність проявляється різними симптомами. Прояв розладів багато в чому залежить від віку і нашого загального стану здоров’я. У молодих людей з хорошим здоров’ям зміни в погоді можуть супроводжуватись нездужанням, у людей похилого віку, що страждають хронічними захворюваннями у ці періоди погіршується самопочуття і дають про себе знати старі болячки. Метеочутливі люди зазвичай скаржаться на підвищену стомлюваність, втрату фізичної сили, занепад розумової активності, неможливість зібратися з думками.

При різкій зміні погоди порушується і якість сну: одних мучить безсоння, а інші, навпаки засинають на ходу. Крім усього іншого, погода впливає і на настрій метеочутливих осіб. Вона може робити нас запальними, дратівливими, неспокійними.

Раніше багато лікарів відмахувалися від пацієнтів, що пред’являли скарги на погіршення самопочуття на тлі зміни погоди. В даний час прийнято ретельно досліджувати і навіть проводити розрахунок індексу метеочутливості.

Метеолабільність

Критерії визначення метеолабільності

Метеотропний індекс – це загальна лікарська оцінка метеолабільності (чутливості) пацієнта.

Для визначення рівня метеолабільності використовують набір певних клінічних критеріїв. Найчастіше використовують 10 найпопулярніших запитань:

  • скарги при зміні погоди або клімату;
  • зниження активності;
  • погіршення самопочуття;
  • схильність до депресії;
  • передчуття зміни метеоситуації;
  • повторюваність одних і тих же ознак конкретної метеоситуації;
  • синхронність метеореакції з іншими метеочутливими людьми;
  • нормалізація самопочуття в сприятливу погоду;
  • нетривалість погіршення стану;
  • відсутність інших причин для загострення хвороби або погіршення стану.

Якщо є 5 або більше ознак з 10, прийнято вважати, що у людини є метеочутливість.

Як можна зменшити метеочутливість?

Це не такий вже невинний розлад, як може здатися на перший погляд. Під впливом примх погоди страждають різні системи організму (імунітет, серцево-судинна й ендокринна системи).

Справитись с недугом вам допоможе засіб Церебраксил, покликаний зменшити відчуття астенії та втоми, підвищує загальну працездатність без подальшого занепаду сил, сприяє відновленню розумової працездатності, покращує пам’ять та увагу при астенічних станах, після перенесених захворювань, в умовах підвищених розумових та фізичних навантажень.

Для отримання детальної інформації ознайомтеся з листом-вкладишем до ДД Церебраксил.