Вірусна невралгія: можливо, у всьому винен герпес

10.07.19

Біль при невралгії трійчастого нерва схожий на удар електрострумом. Перше звернення досить часто відбувається не до невролога, а до стоматолога. Це пов’язано з тим, що зона поширення болю розташовується не тільки на обличчі, а й в порожнині рота. Дуже часто на ураженій стороні помилково видаляють здорові зуби.

Що спричиняє біль при невралгії

Незважаючи на те, що захворювання відомо давно, до цих пір немає єдиної думки про причини виникнення болю. Відомо тільки, що викликає його зміна оболонки нерва (демієлінізація), яка, в свою чергу, призводить до зміни проходження нервових імпульсів, викликаючи появу патологічної збудливості нерва і в кінцевому рахунку сильний біль.

Причиною може служити і тиск пухлини на нерв, і тиск стінкою звуженого кісткового каналу, по якому проходить нерв. Але найчастіше оболонка ушкоджується при вірусних захворюваннях (герпесі) або при розсіяному склерозі, який теж за сучасними уявленнями, має герпес-вірусне походження.

Який зв’язок між герпесом та невралгією

Постгерпетична невралгія – найчастіше ускладнення герпес-вірусної інфекції, особливо у літніх людей і пацієнтів з порушенням імунітету. Herpes zoster, або оперізуючий лишай, – це гострий хворобливий стан. За статистикою США найпоширеніша причина самогубств людей похилого віку – нестерпний, біль, постгерпетична невралгія, що призводять до тяжких депресивно-тривожних розладів.

Після перенесеної в дитинстві вітряної віспи вірус Varicella zoster залишається в організмі в латентному стані, локалізуючись переважно в нервових гангліях, розташованих в задніх корінцях спинальних нервів і чутливих корінцях трійчастого нерва. При реактивації (в т. ч. іноді після вакцинації) вірус викликає утворення характерного висипання, розташованого по дерматомному типу, тобто в зоні іннервації відповідного сенсорного нерва.

У 50% хворих висип зустрічається на тулубі, у 20% пацієнтів – на голові, у 15% – на руках і у 15% – на ногах. Через кілька днів висип трансформується в пустулезну, потім утворюються кірочки і до кінця 3-го тижня захворювання він зникає. Хоча у деяких пацієнтів гостра фаза оперізувального герпесу протікає безсимптомно, в більшості випадків розвивається постгерпетична невралгія (ПГН). Це ускладнення спостерігається у 50% хворих старше 60 років. В основі болю, пов’язаного з ПГН, лежать запальні зміни або пошкодження гангліїв задніх корінців спинного мозку і периферичних нервів в уражених зонах тіла.

Основні скарги хворих ПГТН

Найчастіше такі явища допоможуть розпізнати причину:

  • постійний лицьовий біль, який виникає після відпадання кірочок (після загоєння шкіри на місці висипань) протягом 1,5-2 міс в 15% випадків, а у 25% пацієнтів – протягом року;
  • парез лицевої мускулатури, біль в області вуха, язика і в глибині порожнини рота;
  • парез мімічних м’язів з супроводом порушення сльозо- і слиновиділення, спотворенням смакових відчуттів на передніх 2/3 язика;
  • рубці в області чола і волосистої частини голови на тлі гіпер- або гіпопігментація шкіри;
  • герпетичні висипання на барабанній перетинці, в області зовнішнього слухового проходу, вушної раковини, на м’якому небі, піднебінних мигдаликів.

Як лікувати постгерпетичну невралгію

Лікування постгерпетичної невралгії в першу чергу направлено на боротьбу з вірусом герпесу. Відмінні результати в дослідженнях показав Трилумін. Він сприяв скорочення гострої фази герпесу і продовженню періодів ремісії.

Крім лікувального ефекту, Трилумін показав прекрасну ефективність в профілактиці виникнення герпес-вірусної інфекції. Висновки, зроблені лікарями після проведених досліджень: в разі виникнення герпесу доцільним вважається додавання в схеми терапії Трилумін для скорочення термінів лікування, попередження розвитку ускладнень і профілактики рецидивів.

Детальніше ознайомтеся  інформацією про Трилумін на сторінці засобу в каталозі продуктів ТОВ “Елемент здоров’я”.