Увеїт якщо не лікувати, можна втратити зір

04.07.19

Увеїт часто є причиною значного зниження зору і сліпоти (близько 25%). Головними симптомами захворювання є «пелена» перед очима, погіршення зору (можлива навіть повна сліпота), почервоніння очей.

Багато причин і навіть герпес

Увеїт – це поєднане запалення рогівки і судинної оболонки очного яблука. Запалення судинної оболонки можливе внаслідок інфекції, травми, загального аутоімунного захворювання (яке змушує організм атакувати свої власні тканини) або внаслідок невідомих причин. Під невідомими причинами часто ховаються психотравми і сумні переживання, які запускають аутоімунні реакції проти самих себе («мої очі не хочуть це бачити!»).

Вірус простого герпесу є одним зі збудників переднього типу увеїту. Вірус Varicella-zoster рідше виступає збудником, однак з віком пацієнта ризик розвитку переднього типу увеїту, викликаного вірусом вітряної віспи, збільшується. Іншими причинами розвитку увеїту можуть бути токсоплазмоз і цитомегаловірусна інфекція, яка частіше розвивається у пацієнтів з ослабленим імунітетом, травмами ока.

На що звернути увагу і чого чекати

До основних симптомів відносяться болючість очей, світлобоязнь і погіршення зору. Також характерні почервоніння, запалення передньої камери, кератит, погіршення чутливості рогівки й часткова або секторальна атрофія райдужки. Також може підвищуватися внутрішньоочний тиск.

У багатьох хворих, які страждають на увеїт, є також захворювання, які вражають органи в інших частинах організму. До таких запальних захворювань відносяться синдром Бехчета, анкілозивний спондиліт, ювенільний ідіопатичний артрит, саркоїдоз, реактивний артрит, запальні захворювання кишківника (хвороба Крона і виразковий коліт). Офтальмологи так і говорять: «Прийшли з увеїтом – очікуйте, що заболять суглоби».

Лікування увеїту

До схеми лікування обов’язково входять кортикостероїди і засоби, спрямовані на усунення причини інфікування. Важливу допомогу в лікуванні увеїту вірусної етіології може надати засіб Трилумін, що є продуктом наукової розробки українських вчених і вже з’явився у продажу в аптеках великих міст. Трилумін надає пряму дію на інфекційний агент (вірус), одночасно зміцнюючи імунітет і розриваючи патогенетичне коло захворювання. Системний прийом (всередину) дозволяє «дістати» вірус у найдальших куточках організму і попередити рецидиви.

З детальнішою інформацію ознайомтесь у листі-вкладиші до Трилумін та на сторінці засобу.