Опіки – чудова нагода для розвитку інфекцій

16.07.19

Опіки потребують лікування

Показанням для госпіталізації в спеціалізовані відділення (опікові центри) є наступні види опіків:

  1.  верхніх дихальних шляхів (інгаляційний опік);
  2.  опіки II ст (що не зачіпають всі шари шкіри) більше 10% поверхні тіла;
  3.  опіки III ст (всі шари шкіри) у всіх вікових групах;
  4.  опіки обличчя, рук, стоп, статевих органів, промежини, в області великих суглобів;
  5.  всі опіки електричним струмом;
  6.  хімічні (особливо лугами) подібні за площею і локалізацією термічним опікам;
  7.  у людей з обтяженим анамнезом (супутніми захворюваннями, такими як серцева недостатність, цукровий діабет, захворювання нирок);
  8.  з супутніми травмами якщо опіки є основною загрозою для життя; пацієнти з серйозними травмами, що представляють на даний момент більшу загрозу для життя, ніж опіки, перед переведенням в спеціалізовані опікові центри, лікуються у відділенні травматології;
  9.  у дітей, якщо дитяча лікарня не має спеціально підготовленого персоналу;
  10.  у осіб, яким потрібна спеціальна соціальна психологічна допомога і довготривала реабілітація.

Опіки можуть бути загрозою для імунітету

Опік завжди викликає сильний біль, а в найважчих випадках потерпілий відчуває шок. Опік може посилюватися приєднанням інфекції, проникненням токсинів у кров, порушенням обміну речовин, порушенням регенерації тканин, недостатнім кровопостачанням обпечених тканин. Розвиваються набряклість тіла через відтік рідини з внутрішньосудинного русла в інтерстиціальний простір і набряк клітин. Інфекція, навіть при невеликих опіках, іноді стає причиною сепсису і летального результату, а також місцевих ускладнень.

Порушення захисних сил організму і девіталізація тканин підсилюють інвазію бактерій і їх зростання. Протягом перших декількох днів найбільш часто зустрічаються стрептококи і стафілококи, а після 5-7 дня – грамнегативні бактерії, але практично завжди виявляється змішана флора. Ішемії м’язів внаслідок скорочення струпа, гемоліз, що викликає гемоглобинурію, можуть привести до гострого канальцевому некрозу і ниркової недостатності. При великих опіках характерна непрохідність кишечника.

На етапі проведення фізіотерапії та реабілітаційного лікування доцільно включати в схеми новий засіб Трилумін для зниження циркуляції токсинів в крові, модуляції імунітету, профілактики розвитку інфекції, посилення репаративних процесів. Шукайте детальнішу інформацію про Трилумін на сторінці засобу та ознайомтесь із листком-вкладишем перед застосуванням.