Найкорисніші фрукти і ягоди

25.06.19

Постачальники і шанувальники заморських фруктів і ягід, на зразок гуави і асаї, наполягають на їх суперкористі. Однак результати останніх досліджень порадують любителів яблук і винограду: більше всього вітамінів міститься саме в звичних з дитинства – нехай і не завжди локальних – продуктах.

5 чемпіонів з дерева, куща і лози.

Ми вибрали 5 максимально корисних для здоров’я і краси продуктів, але спочатку давайте розберемось в особливостях наших улюбленців. Якщо копнути трохи глибше, виявиться, що ми часто зараховуємо до фруктів і ягід те, що насправді до них не відноситься. Не вдаючись в ботанічні подробиці, розглянемо, як гастрономія ділить так звані свіжі плоди на шість категорій:

  • До субтропічних відносяться всі цитрусові (апельсин, грейпфрут, мандарин, лимон) плюс хурма, фіга, гранат. Вони багаті на вітамін С, калієм і фолієвою кислотою. Вітамін С не тільки грає роль щита від застуди, а й синтезує колаген. Калій підтримує нормальний кров’яний тиск, а фолієва кислота сприяє здоров’ю клітин.
  • Тропічні фрукти (папайя, ківі, ананас, банан, манго) – джерела тих же вітамінів і мікроелементів, що і попередня група. До них додається марганець, корисний для кісток, щитоподібної залози, нервової системи і підтримки нормального рівня цукру в крові.
  • Кісточкові плоди (вишня, черешня, абрикос, персик, слива) забезпечують поставки бета-каротину, калію і вітаміну С.
  • Зерняткові фрукти (яблуко, груша, айва, горобина) містять вітамін С і калій, а також клітковину.
  • Категорія дині (кавун і диня) корисні завдяки наявності вітамінів А, С і PP, заліза і натрію. Крім того, диня і кавун покращують травлення.
  • В окрему категорію винесені ягоди (чорниця, полуниця, ожина, малина, журавлина, виноград). Вони єдині з усіх своїх колег буквально напхані антиоксидантами.

Корисні властивості фруктів не обмежуються ударними дозами вітамінів, мінералів і волокон. Розберемося, які найкорисніші фрукти, ягоди та плоди зустрічаються на полицях магазинів, які найважливіші для організму в цілому і зовнішньої привабливості зокрема.

Чорниця.  Харчова цінність у 100 гр.: 24 ККал.

Для здоров’я: чорниця посідає перше місце по антиоксидантної активності серед десятків інших ягід і фруктів (і овочів, до речі, теж).  Її без перебільшення можна назвати найкориснішою ягодою в світі. Зокрема, антоціаніни, які надають чорниці красивий синьо-фіолетовий колір, покращують пам’ять і підвищують здатність до навчання. Чорниця допомагає знизити ризик розвитку вікових захворювань – таких, як хвороба Паркінсона і Альцгеймера. А ось її здатність покращувати зір – міф. Зате знизити ризик появи катаракти і глаукоми можуть глікозиди які містяться в ягоді. Вегетаріанцям на замітку: в чорниці багато заліза.

Для краси:  чорничні антиоксиданти – бажані гості антивікових кремів для обличчя.

Яблука.  Харчова цінність у 100 гр.: 52 ККал.

Для здоров’я: яблуко – найкорисніший фрукт – теж містить антиоксиданти, флавоноїди, які можуть допомогти знизити ризик розвитку діабету і астми. Одне яблуко щодня протягом року може замінити кардіолога: фрукт знижує рівень «поганого» холестерину і збільшує рівень «хорошого». Серцево-судинна і травна системи будуть вдячні поліфенолам і пектину.

Для краси: фруктові кислоти що містяться в яблуках – активні інгредієнти більшості пілінгів.

Грейпфрут. Харчова цінність у 100 гр.: 35 ККал.

Для здоров’я: антиоксидант під назвою нарингенин, що міститься в грейпфруті, мінімізує ризик розвитку діабету другого типу. Рослинні нутрієнти корисні для кишечнику, пектин знижує рівень холестерину, а лікопін і флавоноїди можуть захистити від раку. На жаль, всупереч поширеній думці, грейпфрут не спалює жир і калорії, а ось прискорити травлення і вивести шлаки-токсини цілком може.

Для краси: Ефірна олія цього цитруса знімає втому і бадьорить. Косметичні засоби з екстрактом грейпфрута успішно баряться з целюлітом і набряками, освітлюють пігментацію і відлущують мертві клітини.

Виноград. Харчова цінність у 100 гр.: 67 ККал.

Для здоров’я: Найбільше поліфенолів у винограді. Головний з них – ресвератол – знижує рівень артеріального тиску і ризик утворення тромбів. Ресвератол може також допомогти зупинити поширення багатьох видів раку, в тому числі, раку молочної залози. Виноград бореться з будь-якими видами запалень. У темних сортах корисних речовин більше, ніж в білих.

Для краси: масло кісточок винограду зберігає запаси гіалуронової кислоти і ефективно бореться з винуватцями старіння – вільними радикалами.

Журавлина. Харчова цінність у 100 гр.: 46 ККал.

Для здоров’я: Антибактеріальні властивості цих червоних лісових ягід допомагають в профілактиці і лікуванні інфекцій і вірусів, не дарма лікарі рекомендують пити журавлинний морс перед початком і під час епідемій ОРЗ і грипу. А ще несолодкий сік замінить ополіскувач для порожнини рота: антиоксиданти з довгою назвою проантоціанідіни вбивають бактерії, що викликають неприємний запах і карієс.

Для краси: журавлина значно покращує стан проблемної, жирної та комбінованої шкіри.

Три факти про фрукти

  1. Жінкам необхідно з’їдати три фруктово-ягідні порції в день.
  2. Законодавство Євросоюзу прирівнює до фруктів моркву, томати, огірки, імбир, батат. Це дозволяє виробляти і експортувати варення та джеми, які, за правилами Євросоюзу, можуть бути тільки фруктовими або ягідними.
  3. Заморожені фрукти корисні не менше (якщо не більше) своїх свіжих аналогів. Плоди починають втрачати поживні речовини, як тільки їх зірвали. Але ж час від грядки до тарілки може розтягнутися на тижні. Замороження фруктів відразу після збору допомагає зберегти більшу частину поживної цінності.

Уже побігли за яблуками? Не спішіть, поділіться статтею із друзями у Ваших соціальних мережах. Читайте більше цікавих статей про корисне харчування на сайті Елемент здоров’я.