Найкорисніші фрукти і ягоди
25.06.19Постачальники і шанувальники заморських фруктів і ягід, на зразок гуави і асаї, наполягають на їх суперкористі. Однак результати останніх досліджень порадують любителів яблук і винограду: більше всього вітамінів міститься саме в звичних з дитинства – нехай і не завжди локальних – продуктах.
5 чемпіонів з дерева, куща і лози.
Ми вибрали 5 максимально корисних для здоров’я і краси продуктів, але спочатку давайте розберемось в особливостях наших улюбленців. Якщо копнути трохи глибше, виявиться, що ми часто зараховуємо до фруктів і ягід те, що насправді до них не відноситься. Не вдаючись в ботанічні подробиці, розглянемо, як гастрономія ділить так звані свіжі плоди на шість категорій:
- До субтропічних відносяться всі цитрусові (апельсин, грейпфрут, мандарин, лимон) плюс хурма, фіга, гранат. Вони багаті на вітамін С, калієм і фолієвою кислотою. Вітамін С не тільки грає роль щита від застуди, а й синтезує колаген. Калій підтримує нормальний кров’яний тиск, а фолієва кислота сприяє здоров’ю клітин.
- Тропічні фрукти (папайя, ківі, ананас, банан, манго) – джерела тих же вітамінів і мікроелементів, що і попередня група. До них додається марганець, корисний для кісток, щитоподібної залози, нервової системи і підтримки нормального рівня цукру в крові.
- Кісточкові плоди (вишня, черешня, абрикос, персик, слива) забезпечують поставки бета-каротину, калію і вітаміну С.
- Зерняткові фрукти (яблуко, груша, айва, горобина) містять вітамін С і калій, а також клітковину.
- Категорія дині (кавун і диня) корисні завдяки наявності вітамінів А, С і PP, заліза і натрію. Крім того, диня і кавун покращують травлення.
- В окрему категорію винесені ягоди (чорниця, полуниця, ожина, малина, журавлина, виноград). Вони єдині з усіх своїх колег буквально напхані антиоксидантами.
Корисні властивості фруктів не обмежуються ударними дозами вітамінів, мінералів і волокон. Розберемося, які найкорисніші фрукти, ягоди та плоди зустрічаються на полицях магазинів, які найважливіші для організму в цілому і зовнішньої привабливості зокрема.
Чорниця. Харчова цінність у 100 гр.: 24 ККал.
Для здоров’я: чорниця посідає перше місце по антиоксидантної активності серед десятків інших ягід і фруктів (і овочів, до речі, теж). Її без перебільшення можна назвати найкориснішою ягодою в світі. Зокрема, антоціаніни, які надають чорниці красивий синьо-фіолетовий колір, покращують пам’ять і підвищують здатність до навчання. Чорниця допомагає знизити ризик розвитку вікових захворювань – таких, як хвороба Паркінсона і Альцгеймера. А ось її здатність покращувати зір – міф. Зате знизити ризик появи катаракти і глаукоми можуть глікозиди які містяться в ягоді. Вегетаріанцям на замітку: в чорниці багато заліза.
Для краси: чорничні антиоксиданти – бажані гості антивікових кремів для обличчя.
Яблука. Харчова цінність у 100 гр.: 52 ККал.
Для здоров’я: яблуко – найкорисніший фрукт – теж містить антиоксиданти, флавоноїди, які можуть допомогти знизити ризик розвитку діабету і астми. Одне яблуко щодня протягом року може замінити кардіолога: фрукт знижує рівень «поганого» холестерину і збільшує рівень «хорошого». Серцево-судинна і травна системи будуть вдячні поліфенолам і пектину.
Для краси: фруктові кислоти що містяться в яблуках – активні інгредієнти більшості пілінгів.
Грейпфрут. Харчова цінність у 100 гр.: 35 ККал.
Для здоров’я: антиоксидант під назвою нарингенин, що міститься в грейпфруті, мінімізує ризик розвитку діабету другого типу. Рослинні нутрієнти корисні для кишечнику, пектин знижує рівень холестерину, а лікопін і флавоноїди можуть захистити від раку. На жаль, всупереч поширеній думці, грейпфрут не спалює жир і калорії, а ось прискорити травлення і вивести шлаки-токсини цілком може.
Для краси: Ефірна олія цього цитруса знімає втому і бадьорить. Косметичні засоби з екстрактом грейпфрута успішно баряться з целюлітом і набряками, освітлюють пігментацію і відлущують мертві клітини.
Виноград. Харчова цінність у 100 гр.: 67 ККал.
Для здоров’я: Найбільше поліфенолів у винограді. Головний з них – ресвератол – знижує рівень артеріального тиску і ризик утворення тромбів. Ресвератол може також допомогти зупинити поширення багатьох видів раку, в тому числі, раку молочної залози. Виноград бореться з будь-якими видами запалень. У темних сортах корисних речовин більше, ніж в білих.
Для краси: масло кісточок винограду зберігає запаси гіалуронової кислоти і ефективно бореться з винуватцями старіння – вільними радикалами.
Журавлина. Харчова цінність у 100 гр.: 46 ККал.
Для здоров’я: Антибактеріальні властивості цих червоних лісових ягід допомагають в профілактиці і лікуванні інфекцій і вірусів, не дарма лікарі рекомендують пити журавлинний морс перед початком і під час епідемій ОРЗ і грипу. А ще несолодкий сік замінить ополіскувач для порожнини рота: антиоксиданти з довгою назвою проантоціанідіни вбивають бактерії, що викликають неприємний запах і карієс.
Для краси: журавлина значно покращує стан проблемної, жирної та комбінованої шкіри.
Три факти про фрукти
- Жінкам необхідно з’їдати три фруктово-ягідні порції в день.
- Законодавство Євросоюзу прирівнює до фруктів моркву, томати, огірки, імбир, батат. Це дозволяє виробляти і експортувати варення та джеми, які, за правилами Євросоюзу, можуть бути тільки фруктовими або ягідними.
- Заморожені фрукти корисні не менше (якщо не більше) своїх свіжих аналогів. Плоди починають втрачати поживні речовини, як тільки їх зірвали. Але ж час від грядки до тарілки може розтягнутися на тижні. Замороження фруктів відразу після збору допомагає зберегти більшу частину поживної цінності.
Уже побігли за яблуками? Не спішіть, поділіться статтею із друзями у Ваших соціальних мережах. Читайте більше цікавих статей про корисне харчування на сайті Елемент здоров’я.