Підвищена температура тіла: чому виникає і як боротись

29.08.19

Підвищення температури тіла людини у процесі еволюційного розвитку закріпилася природним відбором, як відповідь організму на проникнення в нього мікроорганізмів та їх токсинів. Ця здатність властива тільки тваринному світу з високорозвиненою центральною нервовою системою, найбільш виражена у приматів і в особливості у людини. Як сформувалась ця реакція організму і що варто знати про підвищення температури в людини, щоб вірно розуміти своє тіло.

Підвищена температура тіла – хибна реакція чи спланований захист?

Викликається лихоманка пірогенами: фрагментами чужорідних мікроорганізмів. Найбільш високою активністю володіють комплекси грамнегативних бактерій.

Також пірогени можуть бути немікробного походження. Наприклад, комплекси, що утворюються в результаті ураження власних тканин організму:

  • при механічному пошкодженні тканин (ударах, розривах);
  • некрозах (при інфаркті міокарда);
  • асептичному запаленні;
  • гемолізі.

Первинні пірогени, проникаючи або утворюючись в організмі, запускають каскад реакції:

  1. спазм судин;
  2. підвищення артеріального тиску;
  3. почастішання серцебиття;
  4. наростання рівня цукру в крові і т. д.

Спазм поверхневих судин призводить до надходження відчуття в мозок: я мерзну! І до відповідної команди: підвищуємо температуру тіла!

Виникає тремтіння, відчуття холоду – озноб, з’являється блідість, зазначається похолодання шкірних покривів – “гусяча шкіра”. Внаслідок підвищення м’язового тонусу і скорочення окремих м’язових груп теплопродукція посилюється. Чим сильніше виражений озноб, тим швидше розвивається лихоманка. Підвищення температури тіла на 1°С викликає почастішання пульсу на 8-10 ударів. Почастішання ритму залежить не тільки від температури, але і від ступеня інтоксикації.

Підвищену температуру варто збивати в крайніх випадках

У лікарів, як і у самих хворих, завжди виникає питання, чи є лихоманка шкідливою чи корисною. Переконливо показано, що ряд інфекційних захворювань супроводжуються лихоманкою, протікає легше, якщо викликати штучне підвищення температури тіла.

Підвищена температура тіла перешкоджає розмноженню багатьох збудників – коків, спірохет, вірусів. При підвищенні температури тіла стає вище чутливість і знижується стійкість мікроорганізмів до лікарських препаратів. Так, чутливість мікобактерій туберкульозу до дії стрептоміцину при 42° приблизно у 100 разів вище, ніж при 37°С.

При лихоманці збільшується вироблення антитіл, інтерферонів, підвищується фагоцитарна активність лейкоцитів. Підвищення окислювальних процесів посилює розпад мікробів і токсинів. Загалом, підвищення температури при гарячкових станах активізує імунологічні реакції і прискорює очищення організму від мікробів. Тому прийом антипіретиків (ліків, що знижують температуру) без вагомих причин є небажаною. Цим ми заважаємо організму боротися з інфекцією, подовжуйте період хвороби і, власне періоду лихоманки.

Температура – не хвороба, а реакція. Боріться з причиною

Набагато розумніше боротися з основною причиною – з інфекційним агентом:

  • вірусами;
  • патогенними мікробами;
  • харчовими токсинами.

Зараз наближається сезон простудних захворювань. В середньому, в Україні на кожні 100 000 населення 50 000 щороку звертаються до лікаря за допомогою при вірусних респіраторних захворюваннях.

На озброєння у лікарів в 2019 році надійшов інноваційний засіб Трилумін. Він знижує кількість вірусних частинок в організмі (пірогенів), що призводить до зниження лихоманки безпечним природним шляхом. Для отримання детальнішої інформації ознайомтесь із листком-вкладишем до ДД Трилумін: https://healthelement.com.ua/catalog/gynaecology/trylumin