Офтальмогерпес: причини, наслідки і лікування

04.07.19

Вірус герпесу – це крихітна структура, що складається, на відміну від бактерій (мають парний набір нуклеїнових кислот ДНК і РНК), лише з однієї молекули нуклеїнової кислоти (ДНК), укладеної в кілька оболонок. Для того, щоб відтворитися, вірусу неодмінно потрібно знайти половину РНК для подальшого розмноження. І він знаходить цю пару в ядрах клітин епідермісу нашого організму і може проявитись на очах – офтальмогерпес.

Як поширюється вірус організмом

Проникаючи всередину клітини вірус руйнує її ядро за допомогою особливих ферментів. Після вбудовування змушує клітину відтворювати вірусні частинки. Далі, новостворені вірусні клони-двійники поспішають до інших здорових клітин, проникають в них і тим самим захоплюють сусідні тканини. На шкірі або слизових це проявляється у вигляді згрупованих бульбашкових висипок, які характерні для герпесу.

Чому ми можемо бути переносниками герпесу

Поширення інфекції зупиняє імунна система, завдяки якій мобілізуються сили організму. У боротьбу вступають лейкоцити клітини імунної системи людини, що відповідають за захист організму. Ми можемо спостерігати відображення цих дій на практиці. З виразки пухирців, утворюються виразки, які після 1-2 тижнів гояться, потім покриваються скоринкою і відпадають. Було б набагато краще, якби герпес на цьому свою «роботу» закінчив. Але він не такий простий. Вірус залишається «сидіти» тихенько в скупченнях нервових клітин поблизу спинного мозку або стовбура головного мозку і чекає на зручний момент, коли можна буде знову вести пошук бажаної нуклеїнової кислоти.

Чому вірус знову проявляє себе

До тих пір, поки імунітет людини на високому рівні, вірус залишається на місці. Лейкоцити виробляють антитіла, які нейтралізують його. Людина не хворіє, а вважається носієм вірусу, це можна виявити за змістом антитіл у крові. Як тільки захисні механізми організму людини слабшають, збудники прямують до улюблених місць і починають руйнувати клітини. Цей процес має назву рецидив.

При тяжких порушеннях в захисній системі організму, які трапляються в результаті складних операцій (радіотерапія онкозахворювань, пересадка органів), при синдромах хронічної втоми, застосуванні імунодепресантів та інших імунодефіцитних станах, відбувається ситуація, коли антитіла вже не спроможні протистояти вірусу, і він розповсюджується по всьому тілу. У ролі «союзника» герпесу в зниженні захисних сил організму на першому місці може бути стрес. Потужність відомих типів вірусів на теперішній час збільшується включенням до процесу інших, менш розповсюджених представників герпесвірусних: вірус Епштейна—Барр, цитомегаловірус та інших споріднених ВПГ шкідників.

Як герпес вражає очі

Один з тяжких наслідків вірусної інфекції герпес на очах. Офтальмогерпес  — захворювання, що стало однією з провідних причин інвалідизуючих помутнінь рогівки ока. З вірусом простого герпесу пов’язано 66,6% усіх випадків патології рогівки, 55% її виразкових уражень, і понад 60% сліпоти рогівки. На теперішній час герпетичні кератити широко розповсюджені і через схильність до рецидивів (50-80% випадків), труднощів у лікуванні і важких наслідків.

Як ікування офтальмогерпес в людини

Для лікування призначаються імуномодулятори, інтерферон альфа-2b, ацикловір, ферменти, регенеранти і репаранти. Список, на жаль, невеликий. Сучасна наука, з огляду на тяжкість наслідків захворювання, запропонувала новий засіб у боротьбі з герпетичними кератитами Трилумін. Яскраво виражений антигерпетичний ефект, системна дія (приймається всередину в капсулах), вплив на клітинний і гуморальний імунітет виводить Трилумін в засоби першої лінії призначень при герпетичних захворюваннях очей.

Детальніше ознайомтеся з інформацією у листі-вкладиші до Трилумін і на сторінці засобу в каталозі продукції ТОВ “Елемент здоров’я”.