Найнебезпечніші мікроби, які нас оточують

11.10.19

Які бувають бактерії? Їх дуже багато і вони різні — як корисні, так і дуже небезпечні. Давайте сьогодні поговоримо про найбільш небезпечні з них.

Clostridium botulinum

Clostridium botulinum – ця бактерія викликає ботулізм — важке захворювання, що вражає нервову систему людини. Сам збудник не викликає захворювання людини, небезпечний тільки токсин. Для виникнення отруєння необхідно розмноження збудника з накопиченням ботулотоксину в середовищі з маленькою кількістю кисню (шинка, ковбаси, консерви, солона риба), а також у консервованих овочах, фруктах, грибах. Хворі ботулізмом гинуть, як правило, від паралічу дихальної мускулатури і подальшої гіпоксії. Вважається, що чайної ложки ботулінотоксину достатньо, щоб знищити населення великої країни. А 4 кг ботулінотоксину здатне знищити всіх жителів планети.

Escherichia coli або кишкова паличка

Escherichia coli – це вид паличковидних бактерій, нешкідливі штами якого є частиною нормофлори організму людини і тварин. Але існує близько 100 патогенних серотипів, відповідальних за сотні тисяч смертей по всьому світу щороку. Щоб мінімізувати ризики розвитку кишкової інфекції, варто дотримуватися кількох правил: уникати контакту з брудною водою, уважно ставитися до прожарювання м’ясних страв, ретельно мити овочі та фрукти. Для вживання дітьми до 12 років, поки їх імунна система ще не до кінця сформована, треба мити фрукти окропом.

Salmonella enterica

Salmonella enterica – абсолютний патоген, що викликає тяжкі захворювання. Основний шлях зараження – харчовий, при цьому факторами передачі інфекції можуть бути різні харчові продукти – м’ясо ссавців, птахів, риба, яйця і яєчні продукти, молоко та молочні продукти.

Vibrio cholerae

Vibrio cholerae – викликають смертоносну холеру. Це гострозаразне шлунково-кишкове захворювання найпростіше «підхопити» через забруднену воду. Хвороба проявляє симптоми хронічної діареї, призводить до зневоднення, блювання, судом м’язів. Значна втрата води та солей в організмі виявляється фатальною: якщо людина заразився холерою, а лікування відсутнє, то ймовірність загибелі дорівнює 50%.

Aspergillus fumigatus

Aspergillus fumigatus – вид цвілевих грибів, який є патогеном для організму людини. Спори аспергіл ми вдихаємо щодня, але аспергільоз, як правило, розвивається у людей з ослабленим імунітетом. У групі ризику пацієнти, які страждають на астму та імунодефіцит, перенесли курс хіміотерапії або трансплантацію органів. Аспергільоз вражає внутрішні органи, викликаючи лихоманку, розвиток шоку, порушення дихання.

Staphylococcus

Staphylococcus – великий бактеріальний рід, що включає в себе велику кількість видів. Staphylococcus aureus, або золотистий стафілокок — один з найбільш патогенних з них. Золотистий стафілокок може викликати пневмонію, менінгіт, інфекційно-токсичний шок, сепсис, стафілококове харчове отруєння і інші вельми неприємні захворювання. Спочатку лікарі використовували пеніцилін у боротьбі з цією бактерією. Але з часом мікроби навчилися виробляти пеніциліназу – фермент, що руйнує антибіотик, і пеніциліни перших поколінь практично втратили свою силу, хоча в плані безпеки для людини пеніцилін залишається неперевершеним.

Фарміндустрія розробляє все нові і нові покоління пеніцилінів – так звані «захищені пеніциліни», але вартість їх досить висока. Золотистий стафілокок є проблемою розвинених країн, вкрай важко з ним боротися в медичних установах, де він стає причиною госпітальної пневмонії у прооперованих пацієнтів (операція – завжди причина різкого падіння імунітету).

Слід розуміти, які бувають бактерії в шлунку, щоб створити ефективні синбіотики

Ось такі вони, крихітні володарі нашої планети. Протистояти патогенним збудникам можна і потрібно. З неантибіотикових методів можна навести приклад конкурентного антогонізму. Коротко описати його можна прислів’ям: в повну склянку води не долиєш. Якщо живильний біотоп (тканини людини) щільно заселені корисною мікрофлорою, патогенній місця не дістається.

Підтримувати рівень нормофлори на достатньому для здоров’я рівні може допомогти спецільна дієтична добавка Ентеронорм – синбіотик, що представляє раціональну комбінацію пробіотичного комплексу і пребіотичних компонентів. Детальніше на сайті: https://healthelement.com.ua/ca…/gastroenterology/enteronorm