Кожну людину оточує своя хмара бактерій

29.08.19

Вчені стверджують, що кожну людину оточує його персональна хмара мікробів, якими ми ще й ділимось із оточуючими людьми. З чого вони таке взяли і як нам із цим далі жити в цій статті.

Як вчені визначали “персональних” мікробів

У США було проведено дослідження, метою якого було вивчення мікроорганізмів, що живуть в тісному контакті з людьми. В рамках проекту в більш ніж 200 здорових чоловіків і жінок були взяті зразки мікроорганізмів, що мешкають на різних частинах тіла і внутрішніх органах. З’ясувалося, що людське тіло є носієм понад 10 тис. видів бактерій, переважна більшість яких виявилися безпечними або корисними.

Під час дослідів кожна людина перебувала у приміщенні, повітря в якому було очищене, циркуляція повітря підтримувалась за допомогою системи кондиціонування (в ході першого експерименту в кімнату запускалось повітря із сусідніх приміщень, в ході другого — з вулиці і обидва рази повітряні потоки також проходили через легке очищення). Температура в кімнаті підтримувалася на рівні 22-24°C, а вологість становила 25-45%.

Під час першого експерименту кожна людина перебувала у приміщенні одна протягом 240 хвилин, а після невеликої перерви — ще 120 хвилин. В ході другого люди заходили в кімнату три рази і кожен раз були там протягом півтори години. Кожен раз, коли люди залишали приміщення, вчені заходили туди в стерильному одязі та брали проби повітря і пилу з поверхні стін та меблів. Всього було зібрано 312 проб, в яких дослідники змогли ідентифікувати декілька тисяч видів бактерій і понад 14 млн їх різних комбінацій!

З чого складається наша хмара мікробів

Метою експерименту було визначення, чи залишають взагалі люди за собою «мікробний» слід і, якщо залишають, скільки часу цей слід зберігається у повітрі після того, як людина покинула приміщення. Результати проб повітря і пилу показали: кожен з нас оточений своєрідною «хмарою» із мікроорганізмів, яка залишається у кімнаті з циркулюючим повітрям мінімум протягом чотирьох годин після того, як ми вийшли з приміщення.

Основними бактеріями, з яких складалися «хмари», були стафілококи, стрептококи, молочнокислі бактерії, пропіоновокислі бактерії, пептострептококи, біфідобактерії та інші. Вчені помітили, що за складом «сліду» із мікроорганізмів можна було визначити навіть стать людини, яка залишила цей слід: за кожною жінкою тягнувся слід з підвищеним вмістом лактобактерій.

Обмінюйтесь мікрофлорою, відчуйте щось нове

Саме тому і було проведено друге дослідження, метою якого стало з’ясування того, наскільки кожна «хмара» індивідуальна. В результаті дослідникам у кожному з восьми випадків вдалося вірно співвіднести слід з мікробів з його учасником.

Вчені підкреслюють: бактерії у повітрі містилися одні і ті ж — вони характерні для всіх людей, — але ось їх співвідношення було різним. Провідний автор дослідження коментує: «Ми, звичайно, чекали, що «мікробну хмару» можна буде виявити. Але ми були дуже здивовані, побачивши, що її аналіз дозволяє точно встановити особистість людини».

Більш того, з’ясувалося, що в процесі знаходження в одній кімнаті люди обмінюються мікрофлорою! Неможливо пройти повз іншу людину і не унести на своїй шкірі і в легенях частину його бактерій. Передача відбувається повітряно-крапельним шляхом або через частинки шкіри. За словами вчених, розміри індивідуальної “хмари” поки не встановлювались, але, можливо, вона досягає метра.

Піклуйтесь про свою мікрофлору, як про самого себе

Дослідження нам демонструють, що шляхом передачі бактерій люди “весь час змінюють один одного”. У попередніх дослідженнях також було доведено, що мікробіота людини не тільки відповідає за його здоров’я, але і за характер, інтелект, схильність до депресії або, навпаки, до доброго настрою. Звідси логічний висновок, що корисно частіше бувати в товаристві молодих, здорових і позитивних людей. А також докласти всі сили для підтримки власної корисної мікрофлори.

Якщо шукаєте додаткове джерело корисних мікроорганізмів для своєї мікрофлори, зверніть увагу на полікомпонентний синбіотик нового покоління Ентеронорм. Створений для відновлення та підтримання нормальної мікрофлори, покращення функціонування травної системи та детоксикації організму, пригнічення росту та розвитку патогенних мікроорганізмів, для підвищення резистентності організму проти несприятливих факторів та інфекцій.