Чому герпес проявляється влітку та як його уникнути

29.08.19

У перекладі з грецької Herpo означає «повзучий». Це назва найкраще відображує характер досить поширеного вірусу герпесу. Найчастіше він з’являється у зимовий час, коли у людини знижений імунітет, але також є частим неприємним гостем і влітку.

Що ж сприяє появі виразок або ранок на губах?

Шкіра на губах має особливу структуру, на ній відсутні сальні та потові залози. Тому вона так швидко висихає і особливо вразлива до подразників зовнішнього середовища. Інфекцію викликає вірус герпесу. Після першого зараження він може стати в організмі невидимим для імунної системи, скажімо, перейти в закриту фазу і «дрімати» в нервових вузлах (так званих гангаліях), «пробуджуючись» при сприятливих умовах нової активності.

Як відбувається зараження герпесом?

Під час тісного фізичного контакту, наприклад, поцілунків, сексу. До того ж, інфекцію можна отримати в будь-якій стадії: не важливо, тільки з’явилися пухирці або вже гояться. Але найчастіше зараження вірусом простого (лабіального) герпесу відбувається у віці до чотирьох років через слину при прямому контакті з іншими дітьми, батьками. Вісім з десяти осіб інфікуються вірусом простого герпесу ще до 15-ти років, але менше ніж у половини інфікованих все ж з’являються пухирці на губах.

Процес інфікування протікає безсимптомно, а рецидив викликають різні фактори — сонячні опіки , застуди. Психологічний стрес у будь-якій формі (неприємності, дратівливість, навіть інтенсивні заняття спортом) також може «розбудити» небезпечний вірус. Словом, в даній ситуації, все те, що призводить до ослаблення імунної системи буде може сприяти розвитку герпесу. Ймовірність отримати «інфекцію», скажімо, при користуванні загальними рушниками або погано помитими склянками досить незначна, оскільки віруси в атмосфері швидко гинуть.

Як лікувати герпес?

Герпес на губах має кілька стадій:

  1. Перша — стадія провісників (пощипування). Починається з відчуття печіння, болю в ураженій області. Тривалість цієї стадії-від кількох годин до 1 дня. Якщо при перших ознаках застосувати засіб прямої протигерперсної дії Трилумін, розвиток герпесу на губах можна призупинити.
  2. Наступна стадія — запалення. Ввідмінна появою на губах маленьких пухирців, які поступово наповнюються непрозорою речовиною. Ні в якому разі не слід проколювати пухирці, тому, що інфекція може вразити більшу кількість ділянок. Крім того, бактерії можуть викликати інфекцію, потрапляючи в ранку. Місце, на якому з’являються пухирці, завжди особливо болісне. Пухирці швидко тріскаються, виділяючи величезну кількість вірусних частинок. Саме в цей час хворий може заразити оточуючих. Особливо слід берегти очі — вірус герпесу здатний викликати запалення рогівки.
  3. Третя стадія — поява виразки. Це завершальний етап, коли больові відчуття змінюються: печіння і поколювання замінює біль. Прискорити регенерацію ранки допоможе Трилумін.

Запобігти появі герпесу можна, уникаючи джерел інфекції. Серед методів профілактики — дотримання правил особистої гігієни. Краще «снодійне» для підступного ворога, який вже оселився в організмі — це стійкий імунітет. Зміцнити його і знизити ризик рецидиву допоможе Трилумін.