Гепатит C: особливості лікування

03.07.19

Після того, як в 1970-х роках були виділені збудники гепатитів А і В, стало зрозуміло, що існують декілька вірусних гепатитів, які спочатку стали називати гепатитами «ні А, ні В». І тільки в 1989 році описали та ідентифікували вірус гепатиту С.

Контагіозність (заразливість) захворювання вкрай висока. На одному з конгресів інфекціоністів пролунало образне висловлювання: якщо крапля крові з вірусами гепатиту С потрапить в 50-метровий басейн, то отриманий розчин, занесений в кров здорової людини, цілком зможе інфікувати її. Лікарі підрахували при такому шляху зараження гепатит С в сто разів активніший, ніж ВІЛ, і при цьому він має безліч різновидів. На сьогодні фахівці виділяють 11 генотипів вірусу, понад 100 його субтипів та величезну кількість так званих квазівидів.

Повчальна історія про гепатит та халатність

Гепатит С найбільш поширений в країнах Центральної і Східної Азії та Північної Африки в першу чергу серед тих, хто зловживає наркотиками, але в Єгипті вийшла зовсім інша історія. Так у 1960 роках в країні здійснювалася кампанія по боротьбі з шистосомозом, паразитарним захворюванням, яким на той час страждали 40 мешканців сільської місцевості. За оцінками Всесвітньої організації охорони здоров’я, близько 250 000 чоловік отримали приблизно 2 мільйони доз лікарського препарату внутрішньовенно. На превеликий жаль, все це відбувалося до появи в широкій практиці одноразових шприців. Саме недостатні заходи безпеки під час обробки скляних шприців в ході кампанії по лікуванню і профілактиці шистосомоза, стали причиною масової епідемії і вірусоносійства гепатиту С у Єгипті.

Основні проблеми лікування гепатиту C

Перша проблема у лікуванні гепатиту С полягає в тому, що він дуже рідко проходить самостійно, а без лікування переходить в хронічну форму майже в 80% випадків.

Друга проблема наявність у вірусу дефектного генотипу, за рахунок чого розвивається ефект «вислизання» вірусу від імунної системи людини. Немає імунної реакції: немає жовтяниці, немає лихоманки, немає погіршення самопочуття. Імунітет не подає ніяких сигналів (він просто не встигає розпізнати нову копію вірусу), а захворювання тим часом розвивається і прогресує. Клінічні прояви гепатиту С з’являються, на жаль, вже на етапі цирозу печінки. Абсолютно обґрунтовано гепатит С прозвали «ласкавим вбивцею».

Третя проблема збудник гепатиту С неоднорідний; віруси, які заразили двох різних людей, можуть відрізнятися на 30-35 Подібна різноманітність ускладнює розробку вакцини, її досі немає.

Четверта проблема чим в більш старшому віці відбувається зараження, тим швидше прогресує фіброз печінки, і коротше шлях до цирозу. В середньому, при нормальному способі життя це приблизно 20-25 років. При вживанні наркотиків або зловживанні алкоголем та інших факторах, які надають шкідливу дію на печінку (до таких належить, наприклад, і часте приймання нестероїдних протизапальних засобів), дистанція між зараженням вірусом гепатиту С і розвитком цирозу печінки скорочується до 7-10 років. Сприятливі фактори, при яких розвиток хвороби відбувається дещо повільніше: це жіноча стать, нормальна маса тіла, молодий вік, відсутність інших вірусів, якщо людина не зловживає алкоголем і деякими лікарськими препаратами, має нормальний рівень імунітету.

П’ята, і найболючіша проблема вартість лікування. Зараз спостерігається поступовий відхід від лікування інтерферонами, які давали багато побічних ефектів, у бік сучасних засобів. Але, на жаль, ціна останніх непідйомна практично для всіх українців.

Покликаний подолати хворобу

Сукупність усіх цих проблем змусило українських вчених шукати доступний за ціною, і при цьому ефективний засіб. І ось, з гордістю можна сказати, що цей засіб виходить в продаж.

Велика кількість клінічних досліджень показала зниження кількості вірусних частинок гепатиту С в печінці в 4 рази вже в перші 24 години після його застосування. Одночасно доведено зменшення втрати функціональної тканини печінки. Також з успіхом пройшли випробування, які довели можливість профілактувати зараження гепатитом С (наприклад, людей, що знаходяться в тісному контакті з хворою людиною).

Поява Трилумін в Україні відкриває шлях до одужання великого кола пацієнтів. Більше інформації можна знайти у листі-вкладиші і на сторінці Трилумін.