Алергія – ознака сильного імунітету, чи не так?

10.07.19

Алергія – це не помилкова дія імунної системи, а запобіжний захід захисних сил організму. «Відчувши» потенційно шкідливу речовину навіть у невеликих кількостях, імунітет викликає алергічну реакцію, мотивуючи організм уникати цього небезпечного середовища.

Чому алергія в кожного своя

За останні десятиліття кількість хворих на алергію постійно зростає. При цьому вченим не вдається навіть пояснити причину цього: чи то справа в зайвій гігієні, яка позбавляє імунітет природних загроз (він починає реагувати на нешкідливі антигени – це і є алергія), чи винне зростання споживання продуктів хімічної промисловості, які можуть бути алергенами або порушувати роботу нервової системи, а також виробництво гормонів.

Група дослідників Єльського університету стверджує, що алергія є лише знаком того, що наша імунна система виконує свою пряму функцію – захищає організм від токсинів навколишнього середовища.

Захисна система людського організму складається з цілої гами імунних реакцій, які стають у протистояння з різними класами патогенів. Імунітет першого типу, який веде боротьбу з вірусами, бактеріями, грибками та найпростішими одноклітинними тваринами, здебільшого працює шляхом прямого знищення патогенів або заражених клітин. Імунітет другого типу, більш складний: він захищає організм від шкідливого впливу навколишнього середовища, стимулюючи Т-клітини та антитіла у боротьбі із зовнішнім подразником.

Квіти – це ж не бактерії, а цитрус не грибок

Проблема полягає в тому, що останній може занадто активно виконувати свою роботу, будучи ненавмисно активованим антигенами з навколишнього середовища, наприклад, пилком рослин. Наслідки цього добре відомі алергікам: «перевиробництво» гістаміну призводить до кашлю, нежиті, загальному погіршенню стану людини.

Не зважаючи на це, вчені стверджують, що імунітет другого типу корисний і необхідний людині, при всій незручності його «помилкового спрацьовування». Така реакція захисної системи організму з часом еволюціонувала, принаймні щоб захистити нас від чотирьох різних класів небезпечних факторів навколишнього середовища:

  • гельмінтів;
  • отруйних хімічних речовин;
  • отрут тваринного походження;
  • дратівливих факторів навколишнього середовища.

Але імунітет другого типу в результаті еволюції придбав «превентивну» здатність: виявляти настільки малі концентрації алергену, що вони ще не можуть бути реально небезпечними для організму.

У боротьбі з алергічними реакція вашим помічником стане засіб, розроблений українськими вченими – Трилумін. Сполуки, що містяться в Трилумін, сприяють біорозпаду чужорідних білкових молекул, розриваючи тим самим патологічний ланцюг «зациклення» алергічної реакції.