Як поведінка допоможе травленню

08.08.19

Здорове харчування – запорука здорового життя. І під «здоровим» мається на увазі не лише багата на вітаміни та мікроелементи їжа без шкідливих штучних добавок, а й правильне вживання. Якщо у Вас є можливості харчуватись лише органічними продуктами, не варто забувати і про різноманіття раціону та ефективне засвоєння організмом необхідних нутрієнтів. Сформуйте власні правила здорового харчування і отримуйте користь та задоволення одночасно.

Смакуйте обід, а не картинки в Інстаграм

Процес засвоєння корисних елементів із їжі залежить від здорового травлення. А воно може бути порушене банальним розсіюванням вашої уваги. Коли ви концентруєтесь на прийомі їжі, то ваш організм виконує всі процеси вірно: вчасно виділяються необхідні ферменти, активно працюють м’язи, мозок розуміє ситість.

Постарайтесь не відволікатись на інші справи та сконцентруватись саме на прийомі їжі, смакуйте спокійно і накопичуйте не лише фізичну енергію, а й відновіть спокій і психічну рівновагу.

Графік для їжі важливий, але свій

Обідній час на роботі чітко визначений, тому їмо коли і всі інші. А краще їсти тоді, коли хочеться, не коли потрібно. Так, раціон краще розподілити по графіку, але графіку, який підходить Вам, а не загальноприйнятим нормам. Якщо їсти, коли ще не перетравилась попередня їжа, то механізм збивається, тіло витрачає більше енергії на додаткові процеси і не засвоює все, що міг би. Клітини не встигають спожити необхідні мікроелементи і перенасичуються непотрібними речовинами, що призводить до порушення обмінних процесів і хвороб.

Постарайтесь зрозуміти коли ви справді голодні. Часткові відчуття можна врівноважити легким перекусом, тоді будете певні, що вся їжа перетравилась і засвоїлась, а Ви готові до наступного прийому.

Пережовуйте, не ковтайте

Люди всеїдні, але не вийде насититись сирим м’ясом, як лев на 3 дні. Зуби більше призначені не для перегризання, а для перетирання їжі і цим варто скористатись. Близько 40% складних вуглеводів можуть розчепитись в ротовій порожнині при ретельному жуванні. Жувати треба багато і без поспіху. Зі слиною виділяються необхідні ферменти.

При швидкому «закиданні» ризикуєте втратити багато потрібних речовин і витратити багато енергії для подальшого перетравлення. А ще варто врахувати, що в процесі травлення кожен орган переробляє і засвоює інші компоненти, тому пропустити один з них погана ідея. Важкість, особливо від неподрібненої рослинної їжі не рідкість.

Обід на ногах не варіант, присядьте

Не їжте на ходу. Важко при нашому темпі життя, але це дискомфорт і стрес для організму, а в результаті і для Вас неспокій, втома, постійне відчуття голоду і перекуси, які за цим ідуть.

Плануйте раціон – економте нерви, гроші і калорії

Старайтесь випрацювати для себе схему прийому їжі і кожного дня дотримуйтесь її. В організмі виробляться з часом чіткі ритми, а це запорука енергетичної насиченості протягом дня і чітке розуміння потреб свого тіла. Варіант запобігати переїданню і утриматись від вживання певних продуктів.

Читайте більше про правила здорового харчування в нашому блозі і діліться з друзями в соціальних мережах. Якщо потрібна допомога травленню, в нагоді стануть дієтичні добавки від “Елемент здоров’я”.