Літні несподіванки: що робити при отруєнні в дитини

18.06.19

Літо – це чудова пора року. Це час подорожей, розваг, відпочинку на морі та різних інших пригод. Але є і зворотна сторона медалі  – харчове отруєння у дітей, які влітку дуже розповсюджені. Ця хвороба небезпечна та неприємна для усіх, а особливо для наших найдорожчих малюків.

У цій статті ми розповімо Вам, про симптоми, методи лікування, про загрозливі стани та про заходи профілактики отруєння у дітей.

Симптоми отруєння:

  1. Блювання.
  2. Діарея.
  3. Слабкість, сонливість.
  4. Головна біль.
  5. Висока температура тіла.
  6. Ломота у тілі.
  7. Біль у животі.
  8. Відсутність апетиту.

Відсутність апетиту – це симптом-помічник, бо дає можливість організму не навантажувати, і без того постраждалу, травну систему дитини.

Лікування отруєння у дітей

Кожна матуся дуже хвилюється, коли хворіє її дитина, а особливо, якщо це сталося не вдома, а десь на відпочинку де немає поблизу лікарів. Хочеться заспокоїти, у більшості випадків отруєння піддаються лікуванню у домашніх умовах. Для цього потрібно знати, що робити та мати завжди з собою ліки ефективні при різних видах отруєнь.

Порядок дій:

  1. Дати антиблювотний засіб. Блювання – це захисний рефлекс організму, спрямований на звільнення шлунку від шкідливих речовин. Він корисний тільки перші два рази, а потім призводить до зневоднення організму та робить неможливим прийом лікарських засобів.
  2. Коли попередній препарат події, дати дитині ентеросорбент для виведення токсин з організму. Ефективнішими сорбентами є ті, до складу, яких входить:
  • високодисперсний діоксид кремнію. Ця речовина збирає та виводить шкідливі елементи різного походження (токсини від інфекцій, ліків, патогенні бактерії, радіонукліди та інше). При цьому є абсолютно безпечним;
  • лактулоза – пребіотик, сприяє розмноженню корисної мікрофлори кишківника, тим самим допомагаючи боротися з патогенними мікроорганізмами. Лактулоза регулює роботу кишківника.

Одним з таких ентеросорбентів є Ентероклін, виробництва компанії “Елемент здоров‘я“. Окрім вище названих речовин цей засіб вміщує в собі пектин та хітозан, які підсилюють його сорбуючі властивості. Він має форму порошку для приготування розчину у воді, тому дітям його приймати не складно. Ентероколін – дієвий і при діареї різного ґенезу.

Інші лікарські засоби треба давати малюку за 1 годину до або після сорбентів.

  1. Поїти дитину якомога більше. Це може бути вода, чай, компот, сік. Якщо дитинка ще дуже маленька, то треба вливати її воду шприцом або піпеткою. Вода втрачається через високу температуру, блювання, рідкий кал. Чим більше втрати – тим більше рідини треба випити.

Пам’ятайте, що зневоднення у дітей настає швидше ніж у дорослих і переноситься набагато важче.

  1. Збивати температуру, якщо вона більше 38,5 градусів або дитина її погано переносить.
  2. Не годувати дитину, доки вона сама не захоче.

Виконуючи усі ці пункти Ви значно покращите стан свого хворого малюка та прискорите його одужання.

Загрозливі симптоми

В випадку коли лікування почалося з запізненням або отруєння дуже сильне, тоді треба звертатися за лікарняною допомогою.

Симптоми, які повинні Вас насторожити:

  • Сильна млявість дитини;
  • Сухість очей та слизових оболонок;
  • Довга відсутність сечовиділення;
  • Втрата свідомості;
  • Запах ацетону з рота або сечі дитини;
  • Сильний біль у животі.

При наявності хоч одного з цих симптомів треба негайно показати дитину лікарю.

Профілактика отруєнь

  • Привчати дитину правилам особистої гігієни;
  • Мити фрукти та овочі;
  • Годувати дитину тільки якісною їжею;
  • Укріплювати імунітет дитини.

Під кінець, хочеться побажати здоров’я Вам і Вашим маленьким бешкетникам, гарного літнього відпочинку! І пам’ятайте, сподіватися треба на найкраще, але бути готовим до всього!