Чомусь при отруєннях лікують діарею, а не її причини

31.07.19

Ризик харчового отруєння існує завжди, але найчастіше ця неприємність трапляється у літній сезон – час спеки, свіжих овочів, фруктів і ягід, вуличних перекусів, пікніків і пляжного відпочинку. У цей період інфекційні відділення лікарень переповнені пацієнтами. І, на жаль, найбільший відсоток з них – діти дошкільного і шкільного віку. У цій статті ми розповімо докладно про харчову інтоксикацію, причини її появи і наслідки, а також ефективні методи лікування.

Основні причини отруєння влітку

Тепла пора року – це період найвищої активності різних патогенних бактерій і мікроорганізмів, які і є винуватцями шлунково-кишкового розладу. До найчастіших причин отруєння відносяться:

  • Нехтування елементарними правилами безпеки, такими як гігієна рук, миття ягід, фруктів і овочів. Це надає мільйонам мікробів можливість проникнути у травну систему і порушити її роботу. Навіть врожай з власного городу або саду може принести чимало шкоди.
  • Недотримання термінів зберігання продуктів, які у літню спеку значно скорочуються. У процесі розкладання, що почалося в їжі не першої свіжості або зіпсованої, виділяються небезпечні для здоров’я токсини.
  • Недозрілі фрукти й овочі. У більшості випадків ця причина відноситься до дітей, які з цікавістю і задоволенням ласують зеленими абрикосами і яблуками, що ледь з’явилися на дереві. Але вживання будь-яких фруктів, ягід або овочів не в сезон загрожує отруєнням.
  • Вуличний фаст-фуд. Він небезпечний цілий рік, оскільки в торгових наметах і кіосках вкрай складно дотримуватися і підтримувати на належному рівні санітарно-гігієнічні норми, особливо при відсутності проточної води. Але влітку особливо важко проконтролювати, чи не порушені температурні умови зберігання продуктів.
  • Копчена риба і морепродукти. Це, мабуть, найулюбленіші ласощі всіх відпочивальників біля водойм, але водночас і найнебезпечніші. Вони можуть містити пестициди, а риба може бути заражена ботулізмом – важким токсикоінфекційним захворюванням.
  • Заморожені продукти, що втратили форму. Це можуть бути пельмені, вареники або пачка морозива. Але зім’ята або здавлена ​​упаковка є явною ознакою повторного заморожування, що свідчить про бактерії, які оселилися всередині.
  • Забруднена вода. Сюди відноситься вживання питної води низької якості та купання у водоймах, які не пройшли санітарно-епідеміологічну перевірку.

Симптоми і наслідки отруєнь

Шкідливі бактерії, що потрапили в організм, одразу ж починають активно розмножуватися, що провокує порушення в роботі кишківника і запалення його слизових оболонок. Перші тривожні ознаки можуть почати проявлятися через півгодини після вживання неякісної їжі, рідко – протягом доби.

Типовий симптом отруєння – діарея (пронос). Він є свого роду захисною реакцією організму, що намагається самостійно позбавитися від інфекції, що атакує.

До характерних симптомів отруєнь відносяться:

  • нудота, блювота;
  • здуття, біль і спазми в животі;
  • підвищена температура, лихоманка, озноб;
  • відсутність апетиту;
  • запаморочення;
  • млявість, слабкість.

Вони не завжди виявляються разом і одночасно, але мають один важкий наслідок – зневоднення. Нестача води призводить до найсильнішої інтоксикації і є загрозою для серцево-судинної системи. Саме тому необхідно не тільки усувати причини діареї, а комплексно підходити до її лікування.

Лікування діареї при отруєнні

Отруєння, що проявляється будь-якими симптомами – це небезпечний стан, який вимагає негайного лікувального втручання. У більшості випадків діарея проходить за один-два дні, але її тривалість та інтенсивність залежать від ступеня інтоксикації.

Алгоритм дій при діареї:

  1. Перший крок на шляху до одужання – виведення токсинів, які стали причиною її появи. Це може бути велика кількість випитої води, або викликана блювота;
  2. Після того, як шлунок очищений, слід прийняти ентеросорбент. Він вбере в себе отруйні речовини і знизить їх токсичну дію на організм;
  3. Якщо є необхідність, зробити клізму;
  4. Пити якомога більше води.

Якщо рідкі випорожнення не припиняються більше 3-4 днів або містять кров, слід обов’язкового звернутись до лікаря.

Упаковки Ентероклін №25, Ентероклін №5, Ентероклін саше

Природно-мінеральний ентеросорбент для активної адсорбції з травного тракту та виведення з організму екзогенних та ендогенних токсичних речовин. Поліпшує функціонування травної системи, нирок, імунної реактивності організму …

Ентеросорбент для дорослих і дітей

Для очищення кишківника дорослої людини підійде і просте активоване вугілля, хоч концентрація сорбуючих речовин у ньому досить низька. А ось що давати дітям при отруєнні – питання, яке виникає найчастіше, адже дитячий чутливий організм слід позбавити від токсинів якомога швидше. В даному випадку сорбуючий засіб повинен бути ефективним і швидкодіючим, але безпечним. Високодисперсний діоксид кремнію або білий сорбент – це найсучасніший тип сорбентів. На його основі виконаний  “Ентероклін” – природно-мінеральний сорбент, який здатен допомогти дорослим і дітям від 3 років швидко позбутися харчового отруєння і його симптомів. Сорбенти у складі “Ентероклін” пов’язують і делікатно виводять токсини з організму, а пребіотик лактулоза сприяє відновленню природної мікрофлори в кишківнику.

Тож будьте пильними, із повагою ставтеся до свого здоров’я та доповніть свою домашню та дорожню аптечку якісним та надійним сорбентом. Для отримання детальної інформації ознайомтеся з листом-вкладишем до ДД “Ентероклін.