Як це так правильно їсти фрукти

30.07.19

Про користь фруктів марно сперечатись, хоч і тут багато хто перебільшує і приписує деяким з них цілющі унікальні і ледь не божественні властивості. Якщо у вашому раціоні все гаразд із фруктами, то виникає питання:  “Як їх краще вживати, щоб отримувати найбільше користі?”. Давайте розбиратись у порадах по правильному споживанні фруктів.

Фрукти – це лишня вага?

Часто можна почути, що фрукти слід їсти до обіду. Ніби то так всі поживні речовини засвояться обов’язково і Ви отримаєте заряд енергії на решту дня за рахунок швидких вуглеводів. Бо якщо ж їсти їх в другій половині дня, то ризикуєте погано спати і взагалі проснутись від енергії, яка переповнюватиме. Бо це ж цукор, а він заряджає не на жарт.

А ще кажуть, що лишня вага точно буде, якщо після обіду з’їсти яблуко, наприклад, де також купа цукру, аж ціла ложка. Дієтологам не позаздриш.

Все так?

Метаболізм в другій половині дня уповільнюється, але вже до сну, щоб організм відпочивав та засвоював. Від обіду до вечері ваш метаболізм в нормі і всі вуглеводи засвояться одинаково. Тим більше, якщо ваша фізична діяльність не змінюється.

Здоровішими виглядають рекомендації не переїдати перед сном, щоб цей спокій не порушувати. Але післяобідній час для грона винограду, персика чи шматочка кавуна не так вже й погано.

Повертаючись до метаболізму, який не змінюється до обіду/після обіду, слід сказати, що ця ж ложка цукру з яблука, одинаково буде впливати на вас і до обіду. Щоб тримати тіло в формі, слід пришвидшувати метаболізм фізичними активностями і збалансованим харчуванням, збалансованим. І в яблуці цукор не той, що в булочках, не переплутайте.

Від фруктів можна схуднути?

Інші кажуть, що можна харчуватись тільки фруктами і скидати вагу, бо це ж супер корисно і Ви забиваючи шлунок, насправді не отримуємо надлишку калорій.

Все так?

Як говорилось вище, у фруктах три види швидких вуглеводів і вони по різному засвоюються організмом і мають різні особливості. Фруктоза повільніше засвоюється і, якщо, її багато, то бактерії будуть шикувати, а для Вас це може закінчитись здуттям.

У фруктах і ягодах є багато клітковини, яка може і до закрепу довести, якщо переборщити.

Все в міру і збалансовано! Краще поєднувати різні фрукти, не напосідаючи на щось конкретне, в тому числі й сезонні. Споживайте фрукти різних кольорів, зробіть їх десертом або перекусуйте ними між прийомами їжі, щоб не перенасичуватись одночасно і не їсти шкідливі снеки.

Не варто замінювати повноцінний сніданок повністю фруктами, бо Ви насититеся швидкими вуглеводами і дуже скоро зголоднієте знову, а надлишок цукрози перетворюватиметься саме в лишню вагу.

Фрукти з іншою їжею не слід поєднувати?

Щодо прийому фруктів окремо  і тільки окремо також є переконання. Ніби то так краще засвояться корисні речовини і Ви не перевантажуватимете організм, зменшите ризик метеоризму.

Все так?

Знову ж повертаємось до попередніх пунктів. Якщо з’їсти понад міру та ще й з основним прийомом їжі, то незручності таки можуть бути. Якщо ж фрукти будуть рівною частиною раціону, то проблем із засвоєнням не має виникати. Тим більше, деякі речовини краще засвоюються в комплексі, тому фрукти в основному прийомі їжі можуть сприяти кращому засвоєнню вітамінів чи мікроелементів.

А як бути із фруктовими соками?

Напевне, вже всі чули про користь соків, тому повторити не помішає. В магазині сік не зовсім сік. Вони є, але в основному там представлено нектари. А якщо це «ексклюзивний» фрукт, навіть груша, то там може бути половина ще й яблучного соку. А якщо він ще й концентрат і розведений – взагалі біда. Випийте води краще.

Нектар – вода, цукор, концентрований відновлений сік. В соці – вода, частина вітамінів та мінералів. У фруктах, тому ж яблуці свіжому – багато клітковини, мінералів, вітамінів, цукроза, фруктоза, глюкоза.

Якщо ж у Вас виникають проблеми із травленням під час споживанні фруктів, в нагоді можуть стати спеціалізовані дієтичні добавки від Елемент здоров’я.