Якщо з’їсти 10 кг ягід відразу, то вистачить на весь рік?

05.08.19

Їсти треба коли сезон! От зараз з’їмо відро черешні і все, наступна вже через рік. Звичайно закриваємо варення до чаю, але вітамінів треба наїстися влітку на весь рік. Чули таке, самі так вважаєте, може читали щось подібне? Розбираємось чи справді варто наїдатися в сезон фруктів відрами і чи збережуться вітаміни та мінерали в організмі до наступного року.

Почнемо з базових рекомендацій по споживанні

Британська Національна служба здоров’я радить щодня їсти п’ять невеличких порцій овочів і фруктів. Саме таке число визначили в результаті досліджень, що показують залежність між кількістю споживаної рослинної їжі та ризиком серцево-судинних захворювань. Та є й інші дослідження, що не визначають певної кількості, а лише доводять зменшення ризику серцево-судинних хвороб зі збільшенням споживання рослинної їжі.

Рекомендують відношення у споживання овочів-фруктів 3:1. І розділяти їжу треба на декілька прийомів. Жінкам слід їсти порцію розміром із жменю, а чоловікам із дві жмені. При цьому овочі повинні бути із різних груп (різних кольорів), щоб тижневий раціон був максимально різноманітним.

Споживати фрукти не слід лише в сезон, а протягом всього року

Тоді можна розтягнути відро малини на тиждень?

Щодо запасів вітамінів на майбутнє, то все по різному. Деякі вітаміни зберігаються в тілі довгий час, а деякі ні.

  • Оранжеві та червоні овочі містять провітамін А, який міститься в моркві та помідорах у великих кількостях. Щоб вітамін А засвоювався краще слід овочі вживати із жирами. Організм людини здатен зберігати вітамін А до 5 місяців.
  • Вітамін С міститься у свіжих овочах та фруктах, багато в ягодах, наприклад у чорній смородині. Цей вітамін запасається в печінці і може залишатись в організмі до 2 місяців. Ми здатні зберегти близько 1.5 г аскорбінової кислоти, а решта виводиться нирками. В день слід споживати не більше 100 мг, тоді вітамін засвоїться. Наприклад, в одному солодкому перці міститься денна норма.
  • Для запобігання раку, обмінних процесів та здорового перебігу вагітності організму потрібен вітамін В9. Він руйнується сонячними променями у шкірі, тому коли сонечка влітку більше, його запаси потрібно поповнювати. Добре, що великі концентрації є у городній зелені: кріп, броколі, зелений горошок. Запасти можна до 2 мг і цієї порції вистачить на 2 місяці.
  • Резвератрол, кверцетин, кахетіни – їх отримують із червоних та синіх фруктів. Ці речовини для серця, судин і мозку. Але, оскільки, вони проходять в організмі низку перетворень, то запастись на значний період ними не вдасться. Тому рекомендують вживати їх протягом всього року (виноград, сливи, вишня, червона смородина, малина).

Що забагато то і не варто

Фрукти містять багато фруктози і цукрози, тому великі порції одноразово збільшать рівень цукру, а якщо протягом дня в раціоні будуть ще й штучні цукри, то це призведе до відкладання його в організмі і перетворення надлишкову вагу. Замініть цукерки фруктами. При цьому фруктоза в великих кількостях не так швидко засвоюється організмом і може спричинити надлишковий розвиток бактерій в організмі людини, що впливає на засвоєння і стан шлунково-кишкового тракту, може спричини розвиток захворювань чи моментальні наслідки у вигляді здуття і важкості.

Кислота, як і цукор може пошкоджувати емаль зубів, тому фрукти краще розділити на порції і після прийому їжі не забувати про чистоту ротової порожнини. В свою чергу деякі чисті вітаміни гірше засвоюються ніж у комплексному прийому їжі з іншими мікроелементами. Як згадувалось вище, каротиноїди (вітамін А) краще засвоюються із жиром. Багато мікроелементів швидше засвоюються із приготованої їжі. Особливо корисним є запікання або тушкування.

Читайте попередні публікації про правильне споживання фруктів та корисні методи зберігання. І діліться своїми думками по ефективному споживанні овочів та фруктів в наших соціальних мережах. Долучайтеся!