Фагоцитоз – ще одна хитрість імунітету

20.09.19

Фагоцитоз – це процес, при якому клітина зв’язується з часткою на поверхні, а потім обволікає і занурює її в всередину. Процес фагоцитозу часто відбувається, коли клітина організму намагається знищити щось, наприклад вірус або бактерію, і часто використовується клітинами імунної системи.

Як працює механізм фагоцитозу

За відкриття цього механізму імунітету Ілля Мечников був удостоєний Нобелівської премії в 1908 році.

Щоб організм знав, які саме чужорідні клітини необхідно знищити, імунітет навчився їх маркувати так званою системою комплементу. А за певних загрозливих для організму станах (наприклад, ранах, масованому вторгненню вірусів), ще навчився за допомогою маленьких білків цитокінів сигналізувати, куди саме направлятися клітинам імунної системи. Щось на зразок: «Всі сюди, наших б’ють!» При цих станах фагоцитоз грає особливо важливу роль.

І, треба сказати, фагоцитоз – це досить енергоємний процес для організму. Тому в період лікування і одужання людина відчуває себе втомленою, позбавленою сил, незважаючи на те, що лежала у ліжку.

Чи корисно штучно стимулювати процес фагоцитозу

Для того, щоб робота імунітету проходила максимально ефективно і найменш енергозатратно для організму, доцільно в деяких випадках модулювати цей процес.

❗️ Які це випадки? – стан після операції, сильна застуда, всі інфекційні захворювання, вакцинація.

❗️ Як модулювати імунітет? – природним шляхом. Справа в тому, що реалізація імунної відповіді в організмі – процес тонкий, багатоступінчастий і, чесно кажучи, до кінця не вивчений наукою. І стимулювати окрему імунну ланку важкою хімічною молекулою лікарського засобу – це включити музику слону в посудній крамничці.

Куди мудріше віддавати перевагу природним імуномодуляторам, які налаштовують роботу власного імунітету. Трилумін – природний імуномодулятор бактеріального походження. 

Інноваційний високоефективний безпечний імуномодулятор, що дозволяє полегшити стан пацієнта, скоротити терміни одужання, знизити ризики розвитку ускладнень і рецидивів інфекційних захворювань