Цукровий діабет та до чого тут корекція імунітету

10.07.19

На сьогоднішній час на земній кулі вже 170 мільйонів діабетиків, і їх кількість продовжує зростати. Чому цукровий діабет стає хворобою XXI століття? Виною тому сучасний спосіб життя: ми їздимо в автомобілях, годинами сидимо перед комп’ютером або телевізором, а нормальну їжу замінили фаст-фуд та напівфабрикати. За прогнозами вчених, якщо ці тенденції збережуться протягом 20 років, кількість діабетиків зросте на 50% і перевищить майже 300 мільйонів чоловік.

Що ми знаємо про цукровий діабет?

Що це серйозна невиліковна хвороба з цілим букетом неприємностей (уколи інсуліну, прийом таблеток, сувора дієта, заборона на шоколад і інші радощі життя). Однак ця недуга – відмінний стимул забути про фаст-фуд, більше рухатися, розпрощатися зі шкідливими звичками та прожити в результаті довге й щасливе життя.

При діабеті інсулін не виробляється взагалі або погано справляється зі своїм завданням. Через це клітини не отримують необхідної їм енергії та страждають. Глюкоза ж накопичується в крові, її надлишок потрапляє в сечу й «притягує» воду. Через велику втрату рідини організму загрожує зневоднення.

Звідси найпоширеніші симптоми діабету:

  • погане загоєння ран;
  • слабкість;
  • стомлюваність;
  • сухість у роті;
  • спрага та збільшення сечовипускання (до 3-7 літрів на добу).

Оскільки хворий на діабет втрачає багато води, а його клітини майже не отримують необхідних поживних речовин, у нього погіршується самопочуття, починає знижуватися вага (кажуть, людина тане як свічка). Більш того, цукровий діабет може супроводжуватися неясністю зору, тобто у людини перед очима стоїть «біла пелена», складнощами зі статевою активністю, відчуттям важкості в ногах, запамороченнями й швидкою стомлюваністю. Відчувається оніміння, а також поколювання в області кінцівок. Цілком можливі судоми литкових м’язів. Падіння температури тіла нижче середньої позначки – ще один симптом діабету. Проявлення симптомів у кожного різні. Вони залежать від ступеня зниження секреції інсуліну, тривалості захворювання, а також від стану імунної системи людини.

Діабет та імунодефіцит

Американські біологи розгадали, чому діабет викликає імунодефіцит. Виявилося, що підвищення концентрації глюкози в крові утворює токсичні речовини. Останні, знижують здатність імунних клітин знаходити джерело інфекції в крові (таких молекул, як дікарбоніли), їх потужності не вистачає для виведення цих токсинів з організму. В підсумку, накопичення дікарбонілів веде до того, що захисні білки вже не можуть боротися із запаленнями та інфекціями. Про це заявив Уеслі Вільямс (Західний резервний університет Кейса у Клівленді, США).

Як показали спостереження за активністю цих клітин в пробірці, причиною зниження імунітету в діабетиків було те, що в їх крові містилося досить мало молекул з родини так званих бета-дефензинів. Це особливі білки, які чіпляються за поверхню багатьох бактерій, грибків і вірусів, розривають їх оболонки та допомагають імунним клітинам знаходити їх у крові.
Низька концентрація дефензинів в крові хворих на цукровий діабет і в самих імунних клітинах розвинулася через те, що до цих молекул білків помилково приєднувалися молекули цукрів з числа так званих дікарбонілів, які у великій кількості містяться в організмі діабетиків з високим рівнем цукру в крові.

Як покращити стан імунітету

Тому пацієнтам, які хворіють на цукровий діабет, необхідна корекція імунного статусу. Одним з кращих засобів на сьогоднішній день в Україні є імуномодулятор бактеріального походження Трилумін. Вхідні в його склад біологічно активні речовини і ферменти, отримані за спеціальною технологією з Bacillus subtilis, зміцнять гуморальний та клітинний імунітет і поліпшать утилізацію глюкози тканинами.

Детальніше ознайомтеся з інформацією у листі-вкладиші до Трилумін і на сторінці засобу в каталозі продукції ТОВ “Елемент здоров’я”.