Чому людина сивіє

18.10.19

Людина сивіє, тому що перестає вироблятися пігмент меланін, що забарвлює волосся. Також причинами появи сивини є генетичний фактор, результат вроджених або перенесених хвороб і постійний стрес.

Які зміни в організмі призводять до зміни кольору волосся

Його виробляють особливі клітини – меланоцити, які знаходяться в основі волосся. Потім меланін передається в клітини зростаючого волоса – кератиноцити. А вироблятися він перестає за кількома взаємопов’язаними причинами. У меланоцитах з віком починають гірше працювати ферменти, які розкладають перекис водню Н2О2 (чому – точно не відомо).

Накопичуючись у великих кількостях, перекис водню ушкоджує фермент тирозиназу, яка відповідає за синтез меланіну. Крім того, пошкоджуються й інші білки. Наприклад, перестають працювати білки, що відповідають за передачу меланіну з меланоцитів в кератиноцити. Перестає працювати і дуже важливий білок Bcl2, що захищає меланоцити від апоптозу – запрограмованої загибелі. Поступово меланоцити гинуть, а стовбурові клітини, з яких вони утворюються, діляться з віком все повільніше і не заповнюють їх втрат.

Коли меланін перестає вироблятися, волосся стає білим. Паралельно змінюється і його структура. Цікаво, що клітини сивіючого волосся часто діляться швидше – особливо в серцевині. Волосся швидше росте, його серцевина стає менш щільною, в ній утворюються порожнечі, бульбашки повітря. Світло «натикається» на ці порожнечі, розсіюється в різні боки і через це волосся здається білими (з тієї ж причини білою здається піна, що складається з прозорої води).

Причиною сивини може бути стрес, генетика, захворювання

Для багатьох, дуже сильний стрес є попередником посивіння. У кров відбувається викид значної кількості адреналіну, який порушує зв’язку меланіну і білкової структурою волосся. В результаті чого меланін не фарбує волосся і виводиться з організму. Волосся при цьому як би знебарвлюється. Тривалі депресії, постійні сварки та психічні розлади несприятливо діють на наше здоров’я. Це викликає не тільки сивину, а й утворення ракових клітин.

Постарайтеся максимально уникати стресових ситуацій, та не прокручуйте в своїй голові одну і ту ж проблему знову і знову.

Для нормалізації емоційного стану ми рекомендуємо засіб Депремед. L-тирозин, що входить до складу зменшує прояви симптомів депресії, знімає стрес і активно бере участь в метаболізмі серотоніну, який називають хімічним регулятором настрою і поведінки. Більш детальну інформацію шукайте на нашому офіційному сайті:  https://healthelement.com.ua/catalog/neurology/depremed