10 порад, як самому кинути палити раз і назавжди

13.06.19

Незважаючи на поширену оману про складність процесу, це можливо для кожного. І, на думку лікарів-наркологів, які відносять куріння до залежності психологічної більш, ніж до фізіологічної, для цього потрібно лише дотримуватися 10 простих рекомендацій.

 

Найважливішим питанням є скоріше не як кинути курити раз і назавжди, а чи готовий я до цього? Чи готовий змінити життя, відмовившись від сигарети? Чи готовий знайти нові звички замість старих? Чи готовий змінити коло спілкування (іноді потрібно і це!) Або зробити відносини в звичному колі друзів іншими? Якщо ви щиро відповісте позитивно на ці питання, можна приступати до роботи над собою. Не бійтеся, вона не буде складною. Тим більше, коли ви знаєте про куріння все.

Факти про сигарети і куріння

  • Життя скорочуєтеся на 20 років
  • Курці «зі стажем» вмирають в молодому віці, зазвичай від 35 до 60 років.
  • Причиною тому стають порушення роботи серця і судин, крововилив в мозок, онкологічні захворювання, викликані інтоксикацією організму, хвороби легенів. Знижується якість життя
  • Перші сигарети завжди цікаві: весела компанія, улюблені друзі, пляшечка пива або вина, ніяких проблем із здоров’ям!
  • Але вже через кілька місяців стають жовтими зуби, змінюється колір пальців, з рота й від одягу виходить стійкий неприємний запах. Далі – кашель, невмотивований, нерідко задушливий і непродуктивний. Потім приходить черга серця, яке починає проявляти хворобливий стан аритмією і «стрибками» в грудях. Слідом підкажуть про проблеми шлунок і печінка.

Шкода близьким – пасивне куріння

Нерідко ставлячи собі питання, як самому кинути палити, людина діє під напором рідних. Найчастіше матері і дружини турбуються про здоров’я коханого проте вони і їхні діти також під загрозою. Пасивне куріння приносить в організми оточуючих всього в 1,5 рази менше шкідливих сполук, ніж отримує сам курець. Ризик захворіти на рак легенів у рідних залежного зростає на 34%, а отримати серцево-судинні хвороби – на 50%.

З курінням можна розлучитися!

Не слухайте нікого, хто говорить, що не може відмовитися від куріння. Це не правда! Просто людина цього не хоче, але боїться сказати про це. Ще одине поширене питання, чи можна різко кидати курити? Не просто можна, а життєво необхідно! Ніякого «стресу» організм не отримає, тому що нікотин не вбудовується в жодні процеси в ньому. Нікотин – це отрута, яка вас вбиває. А синдром «відміни», який може пошматувати пару днів на фізіологічному рівні, це природна реакція на потребу тіла в «наркотику».

10 порад про швидке розставання з сигаретою

Отже, ось рекомендації наркологів, як кинути курити самостійно.

  1. Відмовтеся від кави і алкоголю – це перші «супутники» шкідливої звички. Якщо на роботі звикли влаштовувати «кава-брейки» з перекурами, перейдіть на чай або фруктові соки. А найближчі посиденьки з курцями друзями скасуйте або перенесіть мінімум на місяць.
  2. Кидайте різко – просто виключіть сигарети з життя, а все, що їх супроводжувало (аксесуари, ритуали та ін.) викидайте без жалю. Так можна кинути курити за 2 дні, причому на другий день фізична тяга до нікотину практично не відчувається. Зберігається лише психологічний фактор, з яким потрібно боротися.
  3. Якщо спосіб «обрубати і забути» не для вас, ведіть календар. Прийміть рішення скоротити кількість сигарет в день, наприклад, закурювати не частіше 1 разу на 2 години. І фіксуйте дані в зошиті. На наступний день збільшіть інтервал ще на годину, потім – ще. До кінця тижня ви зможете пережити без сигарети цілий день. А якщо «витримали» один, значить, і другий, і навіть третій вам під силу.
  4. Якщо сигарета так і проситься в рот, відправте туди склянку рідини (але не каву або пиво!), пожуйте яблучко, жуйку, м’ятну цукерку. В крайньому випадку, потримайте в зубах зубочистку і відволічіться на рутинні справи.
  5. Уникайте ситуацій, в яких все завжди курили: не ходіть з колегами на перерву, після роботи вирушайте додому, а не в клуб, навіть на зупинці в очікуванні транспорту стійте не на звичному місці, а на іншому.
  6. Всі предмети, що нагадують про звичку, безжально викресліть із життя. У ньому не місце сувенірним мундштукам, люлькам, запальничкам і попільничкам. Якщо десь зберігаєте «резервну пачку», по-перше, вона повинна бути того сорту, який вам категорично не подобається, а по-друге, заклейте її скотчем, щоб ускладнити доступ до сигарет. А краще взагалі позбудьтеся від такої «заначки», повірте, вона вам ні до чого.
  7. Перестаньте купувати і брати з собою сигарети на роботу, прогулянку.
  8. Зрозуміти, як кинути курити в домашніх умовах, допоможуть фізичні навантаження. Нехай в перші дні вони будуть щадними і дуже приємними. Наприклад, купіть собі простеньку бігову доріжку або розслабляючий тренажер. І поступово збільшуйте інтенсивність занять.
  9. Порахуйте, скільки коштів ви витрачали на місяць на куріння. Відкладіть ці гроші і купіть на них щось неймовірно приємне. А краще – сходіть в хороший спортзал.
  10. Повідомте всім знайомим про ваше рішення. Запропонуйте кращим друзям теж «зав’язати», побийтесь об заклад, що кинути курити за один день просто!

Очищення організму від тютюнових отрут

  • Випивайте до 2 літрів води в день, включаючи зелений чай і соки, щоб активізувати виведення токсинів.
  • Полощіть рот розчином соди – чайна ложка на склянку води, щоб зняти запалення ротової порожнини.
  • Щоб налаштувати повітря будинку (вологість не менше 50%, температура до 22 °С), щоб полегшити виведення мокротиння з легень.

 

Ці рекомендації допоможуть вам розлучитися з курінням без сторонньої допомоги. Будьте здорові!