Застуда, яка актуальна весь рік

30.09.19

Із зимою все здається зрозумілим, та чому ми підхоплюємо застуду, яка часто ще й ускладнюється підвищеною температурою, насмарком, кашлем, кон’юктивітом і збільшеними лімфовузлами влітку, ранньою осінню, весною? Давайте розбиратися, що таке аденовірусна інфекція, чому виникає, як зменшити ризики захворіти та як лікуватись.

Що таке аденовірусна інфекція?

Про аденовірус вперше заговорили у США в середині минулого століття. Вперше їх виявили при видаленні аденоїдів у дитини, звідси й назва.

Сімейство аденовірусів загрожує всім віковим групам і активне протягом року, хоч активізуються найбільше весною та раннім літом. Передають різними шляхами: повітряно-крапельним, контактним, знаходяться в кишечнику. Можуть уражувати слизову повіки, верхні дихальні шляхи, легені, кишківник.

На сьогодні відомо про 62 види і 49 серотипів аденовірусів. Всі вони діють на слизові, але захворювання може протікати по-різному в залежності від конкретного збудника: явна форма, латентна (розвиток хронічного тонзиліту, запалення аденоїдів), кишечна інфекція, конюктивіт, захворювання печінки та сечовидільних шляхів.

Як розпізнати аденовірусну інфекцію?

Симптоми проявляються після інкубаційного періоду, що становить 2-14 днів після зараження. Як різновид ГРВІ має дуже схожі симптоми:

  • Температура тіла від 37,5 до 38, яка досить швидко знижується в більшості випадків
  • Слабкість, біль у голові
  • Першіння в горлі
  • Закладеність носа та виділення
  • Кашель, спочатку сухий зі зміною на вологий
  • Може з’явитись гнійний наліт на мигдалинах
  • Порушення апетиту
  • Збільшення шийних лімфовузлів

Можна виділити наступні відмінності аденовірусної інфекції, для її розпізнання:

  • Майже завжди вона супроводжується кон’юктивітом, одного або й обох очей
  • Активні неприємні симптоми виражені 1-2 дні, що відрізнається від грипу (до 7 днів)
  • Лихоманка проявляється специфічно, оскільки температура різко піднімається до 38, але зазвичай також дуже швидко спадає

Аденовірус може проявитись не лише після контакту з хворою особою. Спровокувати захворювання може, наприклад вживання холодних напоїв чи морозива, за рахунок аденовірусу, що хронічно знаходиться в лімфоїдній тканині.

Як попередити та лікувати аденовірус

Основний шлях зараження епідемічним кератокон’юктивітом – брудні руки, якими потерли очі.
І в дорослих і в дітей схема лікування схожа. Основа – це противірусні засоби. Кроки направлені на зняття неприємних симптомів, що викликані інфекцією і допомога імунітету в боротьбі. Якщо є ризик ускладнень, то призначають протибактеріальну терапію.

Хворим варто дотримуватись постільного режиму і бажано знаходитись в ізольованому приміщенні, оскільки аденовірус активно поширюється серед членів сім’ї.

Покажіть своєму лікарю імуномодулятор Трилумін, щоб лікування було ефективнішим, а ще краще обійшлося профілактикою. Детальніше з інформацією ознайомтесь у листі-вкладиші до ДД Трилумін.